Index Vakbarát Hírportál

Elektromos lehet a leggyorsabb autó

2014. január 28., kedd 07:27

Rimac Concept One lehet a világ egyik leggyorsabb, egyébként elektromos autója, ha a projektben előrevetített specifikációk igazak. A CNN képes összeállítást készített a modellről.  A fiatal, díjnyertes horvát tervezője, Mate Rimac szerint a világ két leggyorsabb szuperautóját kivéve az összeset lenyomja majd gyorsulásban. 

Az elektromos autókra évekig inkább belvárosi kisautóként tekintettünk, a neveik is ezt sugallták: Leaf (levél), Buddy (haver) vagy éppen Spark (szikra). Mindez megváltozhat, ha Rimac autóit tényleg elkezdik gyártani. Az először 2011-ben bemutatott elektromos autó gyorsabb lehet, mint a Bugatti Veyron: 1018 lóerős, 2,8 másodperc alatt gyorsul nulláról száz kilométer per órára, csúcssebessége pedig 305 kilométer per óra. Egyetlen töltéssel 600 kilométert bír.

Rimac mindig is meg akarta mutatni, hogy a elektromos autók is lehetnek olyan erősek, mint benzines társaik. A kocsi motorjának tervezője két hobbiját, az autókat és a technológiát egyesítette ebben a modellben. 

Rimac még a főiskolán vett magának egy BMW-t kevesebb mint 1000 euróért (300 ezer forintért). Átépített autójával akkor rekordot döntött: a mai napig övé a negyed mérföldön legjobban gyorsuló elektromos autó. Még néhány rekord után összefogott a fiatal autótervezővel, Adriano Mudrival: új célja egy benzines társaival is minden tekintetben versenyképes elektromos autó.

Rimacék állítólag a szokásos 1-5 milliárdos tervezési büdzsé 0,1 százalékából rakják össze a Concept One-t. A szaksajtó is jól fogadja a készülő autót, bár sokan hiányolják a benzinszagot és a motor hangját. 

Rovatok