Index Vakbarát Hírportál

Webkamerás evés az új online őrület

2014. január 28., kedd 11:44

A gasztrokukkolás az legújabb online trend Dél-Koreában - tudósít a Reuters a világ egyik legjobban behálózott, és legjobb átlagos internetkapcsolatával rendelkező országából. A dolog nagyjából úgy megy, mint a webkamerás szexoldalaknál, csak éppen a kamera előtt az előadó eszik. A műsor általában ingyenes, de a nézők küldhetnek pénzt, ha tetszik nekik amit látnak. Emellett persze élő cset is van a legtöbb kajakukkoló streamnél.

Az országban nagyjából 3500 ilyen online csatorna működik, akad, amit több ezren követnek élőben. Az egyik legnagyobb sztár a 34 éves Park Seo-yeon, aki a munkáját is feladta az online evés kedvéért. A Díva művésznéven futó hölgy napi három órán át közvetíti az interneten, ahogy eszik, és ezzel havi 9000 dollárnak megfelelő összeget keres. Ez kétmillió forintot jelent - Dél-Koreában egyébként jelenleg nagyjából 180 ezer forintnak felel meg a havi minimálbér, aminek a 11-szeresét teszi zsebre a Díva napi három óra evéssel.

Az evést közvetítők egy részét éttermek szponzorálják, megragadva ezzel az új online őrület reklámértékét. Park a Reutersnek azt mondta, az ő csatornája nem ilyen, a nézői sokszor azért követik a streamjeit, mert diétáznak, vagy egyszerűen nem akarnak egyedül enni. Ha vacsora közben egy streamen át azt nézik, hogy más is eszik, akivel cseten kommunikálhatnak is, az megadja a társaság illúzióját. Ha a jelenlegi demográfiai trendek folytatódnak, 15 év múlva Dél-Korea lakosságának harmada egyedülálló lesz, így a gasztrokukkolás előtt is nagy jövő állhat.

Rovatok