Index Vakbarát Hírportál

Nem jött be a Pirate Bay blokkolása

2014. január 29., szerda 17:11

A holland hágai bíróság hivatalosan is bejelentette, hogy a világ legnagyobb torrentoldalának, a Pirate Baynek a blokkolása hatástalan. A bíróság kötelezte a holland internet-szolgáltatókat, az XS4ALL-t és a Ziggót, hogy azonnal szüntessék meg a blokkolást. A Pirate Bay elleni holland eljárás még 2009-ig nyúlik vissza: a BREIN nevű szerzői jogi jogvédőcsoport perelte be az oldalt. 

Az XS4ALL szóvivője, Niels Huijbregts szerint a döntés jó a holland állampolgároknak, az internetnek és az internet-szolgáltatóknak is, akik maradhatnak olyan szerepben, hogy megmaradjon az internet semlegessége. 

A bírósági döntést akadémiai tanulmányokra alapozzák: a TNO nevű kutatócsoportot kérték fel a Tilburg Universityről és a University of Amsterdamról. 2013 augusztusáig önbevallásos kérdőívvel gyűjtöttek adatokat több mint kétezer holland felhasználótól. Az eredmény nem túl meglepő, csak nagyon kis részük változtatott szokásain a cenzúra hatására: 4-6 százalék kevesebbet tölt le, míg a többiekre semmilyen hatással nem volt a tiltás.

Az eredmény valószínűleg annak köszönhető, hogy egyrészt sokan már korábban is találtak legális letöltés módokat, mások pedig képesek megkerülni a tiltást. A BREIN szerint az ítélet negatív hatással lesz a szerzői jogok harcára.

Rovatok