Index Vakbarát Hírportál

Arcról felismer a magyar mentő

2014. március 7., péntek 10:35

Hamarosan, egészen pontosan júniustól lép életbe az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új menetirányítási rendszere (MIR), ezer autót szerelnek fel intelligens fedélzeti terminállal. Jelenleg a 15 percen belül érkező mentők aránya 79,8 százalék, de a fejlesztés célja az, hogy elérjék a 86,6 százalékot. Az OMSZ 2013-ban kiírt tenderét az Enterprise Group és a Tigra Kft. konzorciuma nyerte meg azután, hogy az Enterprise egy éve visszalépett a 112-es hívószám tendertől.

A menetirányítást támogató rendszer (CAD) bevezetése után a mentők hamarabb elindulhatnak az adott címre, a kiegészítő adatokat pedig menet közben kaphatják meg az intelligens fedélzeti terminálon keresztül. Az IT café kérdésére Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója elmondta, rendszereik képesek lesznek fogadni a jövő évtől bevezetésre kerülő E-call rendszeren érkező extra információkat is a balesetet szenvedett autósoktól.

Hetvenről nyolcvan százalékra növelnék a megfelelő egység riasztási arányát is az OMSZ-nél. Ez azt jelenti, hogy olyan egység induljon el a helyszínre, amely az adott esethez szükséges minden eszközzel rendelkezik.

Már a mentőben beszélhetnek az orvossal

Jelenleg Magyarországon 260 mentőállomás működik, az ezeken dolgozó mentőegységeket 20 menetirányítási csoport és egy válságkezelő központ irányítja. Ez közel 200 mentésirányítási munkahelyet jelent, az ő életük is könnyebb lesz júniustól. A többmonitoros munkaállomások a navigáción felül a sürgősségi ellátás szervezését, illetve az erőforrás-tervezést is megkönnyíthetik.

Ha nagy baj van, a mentőben is lehet majd távkonzíliumot tartani, sőt, nem csak megbeszélhetik a helyes eljárást, a mentőben keletkező adatokhoz a kórház is hozzáférhet majd, hogy mikor megérkezik az ellátásra szoruló, már mindent tudjanak róla, mint az amerikai kórházas sorozatokban.

Áprilistól indul az EMMA 2.0 (Enterprise Multi Medikai Alkalmazás), ennek a legnagyobb újítása az, hogy a betegirányítást képes megkönnyíteni arcfelismerésen alapuló technológiával: a mentő arcról megmondhatja a kórelőzményt, akár egy eszméletlen állapotban lévő betegről is. A másik újdonság a felhő alapú tárolás, mellyel kapcsolatban Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója újságírói kérdésre elmondta, konkrét igény egyelőre nincs a magyar egészségügyben a felhőben történő tárolásra, de hamarosan meg fog jelenni, ahogy ez történt számos más iparágban is. Az alkalmazást a Magyar Kórházszövetség kongresszusán mutatják majd be áprilisban.

Rovatok