Index Vakbarát Hírportál

Saját füve és kajája lehet az űrhajósoknak

2014. április 12., szombat 19:55 | aznap frissítve

Az űrhajósok hétfőtől saját maguk termeszthetnek növényeket a Nemzetközi Űrállomáson, a NASA ugyanis hétfőn lövi fel a SpaceX Dragon űrhajót egy salátapalántákkal teli, rózsaszín csíráztatókütyüvel a fedélzetén, írja a Sploid, a Gizmodo tech- és geekfelelős spin off blogja. Ahol az űrhajómániás szerző már előre örül a kozmoszban nevelgetett marihuánának. 

Groovy Veggie

A hétfőn kezdődő kísérlet azon a kutatáson alapul, hogy a növények alacsony gravitációs környezetben is képesek fejlődni, így a Nemzetközi Űrállomás kitűnő táptalaja (haha) lehet a Vegetable Production Systemtől, azaz a Veggie-től várt teszteredményeknek.

Ebben a pszichedelikus rózsaszín ketyerében ugyanis olyan palánták utaznának ki az űrbe, amelyek egy speciális gyorsítóeljárással 28 napon belül képesek lesznek ehetővé növekedni.

Ilyen növény

A paradicsommal, a borsóval és a babbal viszont a tudósok szerint sajnos nem lehet ugyanezt a gyorsított növekedést megcsinálni.

A NASA most azt reméli, hogy ez a kis lépés nagy ugrás lehet majd a sci-fi regényekből, filmekből és képregényekből évtizedek óta visszaköszönő, gigantikus űr-üvegházak felé. És ha a kísérlet valóban többször is újratermő, ehető zöldségeket produkál, akkor az óriási segítség lesz a következő Hold- és Mars-expedíciók élelmezésénél.

Répaföld és zsályás konyhakert a Holdon?

Nem ez az első ötlet a NASA agytrösztjeinél arra, hogyan lehetne növényt termeszteni az űrben: tavaly novemberbenmi is megírtuk, hogy az amerikai űrkutatási hivatal olyan Hold-kompatibilis növénytermesztő kamrákat (ún. Lunar Plant Growth Chambereket) fejlesztett, amelyek tíz napra elegendő levegőt biztosítanának a növényeknek, és a magok a természetese napfényt hasznosítva öt napig csíráznának és növekednének. Ez a misszió a tervek szerint 2015-ben startolna el a Google Lunar X Prize versenyen induló Moon Express nevű cég projektjének részeként.

Rovatok