nononononono

Index Vakbarát Hírportál

Hollandiában már világít az út

2014. április 14., hétfő 13:32

Egyelőre csak kísérleti jelleggel, de már működik Hollandiában olyan út, amely világít, nem kell hozzá külső fényforrás. Az N329 jelű autópálya 500 méteres szakaszán cserélték le az utcai lámpákat fényelnyelő-világító festésre, amely nappal feltölt, éjjel pedig világít. 

Studio Roosegaarde nevű cég 2012 óta kísérletezik a megoldással: rengeteg kormánynál próbálkoztak, mire sikerült valahol a gyakorlatban is kipróbálniuk. Az eddigi beszámolók alapján az út „olyan, mintha egy tündérmesében kanyarognánk”, ami nagyjából össze is foglalja a projektet.

Daan Roosegaarde, az ötletgazda még 2012-ben azt nyilatkozta az Ars Technicának: „Egy napon ültem a kocsimban Hollandiában, és azon csodálkoztam, hogy milliókat költünk ezekre az utakra, de senki nem foglalkozik azzal, hogyan néznek ki, és hogyan viselkednek. Azon gondolkoztam, mi lenne, ha a 66-os út a számítógépem képernyőjére ugrana, és a részünkké vállna”.

A látomásban időjárás-jelölések voltak, például hóvirágok, amik akkor jelennének meg, ha a hőmérséklet elért egy bizonyos fokot. Az N329-esen, Oss közelében ez már részben megvalósult: a sötétben világítanak az útburkolati jelzések, foszforeszkáló anyagot kevertek a festésbe. Az technológiát a Heijmans nevű útépítő céggel együtt fejlesztették ki. A színek úgy fénylenek, mintha radioaktív lenne az út: három zöld csík hasít végig a betonon.

A projektet próbálják minél több helyen megvalósítani, de egyelőre nem sikerült előbbre jutni, nincs több szerződésük. Még arról sem szólnak a hírek, hogy a festés mennyire tűri a kopást. Naplemente után nyolc óráig képes még világítani, de egy kopott csík nem biztos, hogy olyan hatékony megoldás, mint egy lámpa. 

Rovatok