Index Vakbarát Hírportál

Sört a fiúknak, nyakláncot a lányoknak?

2014. április 16., szerda 10:34

Ideális esetben nem is téma, hogy milyen a nők helyzete az informatikában, hiszen tök mindegy, hogy milyen nemű az ember, ha alkalmas a munkára és azt el akarja végezni. De a vak komondorok országában csöppet sem mondható ideálisnak a helyzet, így már az is valami, hogy külön program szólítja meg a nőket: menjenek kutatónak, fejlesztőnek, biológusnak, hekkernek vagy UX-tervezőnek.

Ez a program a lányok napja projekt, amire április 20-ig lehet jelentkezni (szerdán kitölták a határidőt), a vizitre pedig majd 24-én lesz lehetőség; összesen 43 vállalat, 10 egyetem és 5 kutatóintézet várja a látogatókat. Mivel az esemény pályaorientációs rendezvénynek számít, a diákok elkérhetik magukat a suliból.

A tüzes feministák biztosan kiadnak azon, hogy valahol ékszerekkel csábítják a jól fizető mérnöki állások felé a középiskolás tinilányokat, de nem kell aggódni, van a programban lézervágás, fröccsöntés és robotika is. Amiket a közvélemény nyilván férfias dolgoknak tart, csak mert még nem láttak nőt tömegspektrométer kezelőpultjánál. 

A lányokra a fenyegető munkaerőhiány miatt is szükség van a műszaki pályán. A tudomány- és technológia-alapú cégek ezrével szippantják fel az embereket, és egyre nagyobb kihívás számukra a jól képzett dolgozók leigazolása. A felnőtteket már ingyen reggelivel, fitnesszel és menő irodával próbálják befogni - az IND banki fejlesztőcéget felvásárló Misys pont a napokban tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a pénteki céges sörözésnek milyen fontos szerepe van a munkaerő-toborzásban.

Sok vállalat akarja pár száz fővel bővíteni a fejlesztői létszámot, és ha a következő években is ilyen ütemű lesz a bővülés, akkor már most gondolni kell a középiskolásokra is.

A női munkavállalók aránya rendkívül alacsony, IT területen a 10 százalékot sem éri el, pedig - így szól a lányoknak napja szervezőinek véleménye - pont ezek a szakmák kínálnak rugalmas munkaidőt, ami megkönnyítheti az anyukák visszatérését a munkába. 

Szerencsére érdeklődőből nincs hiány. Hazánkban eleve az uniós átlagnál magasabb a nők aránya a felsőoktatásban, így már csak azt kell megoldani, közülük többen válasszanak műszaki vagy számítástechnikai szakot.

Biztató, hogy amíg 2012-ben még csak 262-en vettek részt a lányok napja programon, számuk 2013-ban 1800 főre nőtt, idén április 24-én pedig már 2800 férőhely várja az érdeklődőket.

Rovatok