Index Vakbarát Hírportál

Bejön a csajoknak Leo Selvaggio?

2014. május 12., hétfő 11:50

Ne ijedjenek meg, ha a térfigyelő kamerás megfigyelések elleni tüntetések úgy néznek majd ki, mint egy bizarr ikertalálkozó. Nem a humán klónozás lépett nagyot előre, és egyelőre nem is születnek százasikrek. Csupán arról van szó, hogy egy Leo Selvaggio nevű chicagói művész kitalálta, hogy a kissé rajzfilmszerű Guy Fawkes-maszkot ideje lenne lecserélni egy élethű gumiálarcra, amivel simán átverhetők az arcfelismerő algoritmusok.

Ennek viszont van egy kellemetlen következménye: mindenki úgy fog kinézni, mint Leo Selvaggio. Valószínűleg már az is nagyon hülyén adja ki magát a külső szemlélő számára, amikor 3-4 Leo Selvaggio beszélget egymással. Arról nem beszélve - kapcsolódva az Eurovíziós dalfesztivál slágertémájához - hogy még bizarrabb, amikor néhányuk egyébként másodlagos nemi jellegéből fakadóan jól láthatóan nő.

A háromdimenziós nyomtatóval megalkotott gumiálarcot a ThatsMyFace.com gyártja le, megdöbbentő minőségben. A bőrszín és a forma is nagyon élethű, csupán a szemeknek kihagyott kémlelőnyíláson látszik egyértelműen, hogy álarcot hordunk. Az arcprotézis 200 dollárba kerül, de akinek ez túl sok, rendelhet papírra nyomtatott álarcot is. Leo Selvaggio azt állítja, a világ egyik legjobb arcfelismerő rendszere, a Facebooké minden esetben őt ismerte fel a maszkos idegenekről készült képeken.

A chicagói Columbia Collage-en tanuló Leo Selvaggio nemrég egy Indiegogo kampányt is elindított, hogy támogassák a kezdeményezését. A művész egy nyílt forráskódú arctitkosító szoftver prototípusát is elkészítette, ezzel a videókban szereplő arcokat lehet az övére lecserélni. Ez később ingyen letölthetővé válik az URME Surveillance weboldalán.

Rovatok