Index Vakbarát Hírportál

Újraalkotják a világháborús harci gépeket

2014. május 30., péntek 14:51

A normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójára a Dassault Systèmes nevű francia dizájncég úgy döntött, hogy újraalkotja az eseményen részt vett járműveket. Modern eszközöket, számítógépes programokat használnak arra, hogy a múlt járműveit újra megtervezzék.

Erre azért van szükség, mert elvesztek azok a technológiák, amelyekkel ezeket a gépeket gyártották. A nagyszabású projektet idén kezdték, és a tervek szerint 2019-re fejezik be. Pont a 75. évfordulóra.

A cég azért szeretné újraalkotni a járműveket, mert a háború volt az az időszak, amikor hatalmas nyomás alatt a mérnöktudomány megváltoztatta a világot. "Ugyanakkor a rémálmok időszaka is ez volt. Most a cél, hogy a rémálmok nélkül megint az álmodozás korába érjünk" – magyarázta Mehdi Tayoubi, a cg stratégiai tervezését felelős alelnöke.

A cég három gépet tűzött ki kezdeti célnak, ebből kettő csapatszállító. Az egyik a Waco CG-4A Hadrian vitorlázó, amely csendben tudta a csapatokat a német harcvonal mögé küldeni. A másik a Higgins csónak, amely a hajókról a partra vitte a csapatokat. Valódi, ép példányuk nincs ezekből a hajókból, néhány még ott nyugszik a tenger alatt, de ezek sem teljesek. Ha tovább várnak, akkor már lehetetlen lesz digitálisan rekonstruálni a csónakok alakját.

A harmadik cél a Mulberry kikötő lenne, az egyik legnagyobb kihívás ugyanis a csapatok utánpótlásának megszervezése volt. A több részből álló hordozható kikötő olyan helyen létesített volna kikötőt, ahol nem volt ilyen. Nagyon sokáig szolgált a háború idején ez a létesítmény.

A cég 3D technológiát is bevetett annak érdekében, hogy minél pontosabb másait készítse el az említett járműveknek és kikötőnek. Víz alatti kutatásokat is végeztek, roncsokat vizsgáltak meg.

Rovatok