Index Vakbarát Hírportál

NATO-vadászgépek fotózták a teljes fegyverzetben repülő oroszokat

2014. június 19., csütörtök 09:21

A NATO és Oroszország légierejének egységei többször találkoznak, mint azt gondolnánk, szerdán viszont fényképek is születtek a balti légtér közelében, de még nemzetközi területen mozgó orosz gépekről. A Baltikum légvédelmét nem Észtország, Lettország vagy Litvánia látja el, hanem a NATO integrált légvédelmi rendszerének részeként a készültségi erők önként jelentkező országai.

Szerdán a brit Királyi Légierő repülőit riasztották, amikor a légvédelem ismeretlen repülőgépcsoportokat látott közeledni. A brit pilóták Eurofighter Typhoonjai a közeledő gépek mellé repültek, és mindegyiküket azonosították. Az orosz kötelékben egy Tu–22-es bombázó, négy Szuhoj Szu–27-es vadászgép, egy Berijev A–50-es légtérellenőrző repülőgép és egy An–26-os szállítógép repült.

A britek szerint a gépek valószínűleg valamilyen kiképzési gyakorlaton vettek részt, ettől függetlenül a képeken jól látszik, hogy a vadászgépek mindegyike teljes fegyverzetben repült. A Tu–22-es bombázón egy Kh–22-es robotrepülő volt, ami akár 500 kilométerről is veszélyt jelenthet például egy hajóra is.

A brit gépek a fényképezésen túl nem tettek semmit, csak elkísérték a gépeket addig a pontig, ameddig azt a feladatuk meghatározta.

Rovatok