Index Vakbarát Hírportál

Csipszes zacskóval bárkit le tudnak hallgatni

2014. augusztus 5., kedd 10:45

Filmre vett apró rezgésekből tudja rekonstruálni a hangokat az MIT, a Microsoft és az Adobe által közösen kifejlesztett algoritmus. Egyik kísérletükben hangszigetelő üvegen keresztül, 5 méteres távolságból vették fel egy csipszes zacskó mozgását, és így is elő tudták állítani a közelben elhangzó beszédet. Más kísérletekben alufóliával, egy pohár vízzel és egy szobanövény leveleivel is működött a módszer. A kutatók a számítógépes grafikára fókuszáló Siggraph konferencián mutatják be módszerüket.

A lehallgatási módszer arra épül, hogy a hang megrezgeti a környezetében lévő tárgyakat. Ezt a rezgést szabad szemmel nem látjuk, ezért senkinek eszébe sem jut, hogy a hang által hordozott információk vizuális adatként is elérhetők.

A tárgyak rezgésében kódolt hang dekódolásához azonban olyan kamerára van szükség, amely a hang frekvenciájánál magasabb frekvencián rögzíti a képi adatokat – magyarán olyan nagy sebességű kamerát kell használni, amely másodpercenként 2-6 ezer képkockát tud rögzíteni. Ez sokkal gyorsabb az átlagos mozifilm sebességénél, ami alig néhány tucat képkocka másodpercenként.

Az okostelefonok esetében már a 60-120 képkocka per másodperces sebesség is nagyon nagynak számít. A leggyorsabb, boltban kapható kamerák azonban 100 000 képkockát is tudnak rögzíteni.

Az új lehallgatási módszer biztosan tetszik majd a hatóságoknak. Persze az is felmerült bennünk, hogy ha ezt most nyilvánosságra hozzák, akkor az átlagemberek által nem elérhető csúcstechnikát alkalmazó titkosszolgálatok valószínűleg ennél is sokkal fejlettebb módszerekkel rendelkezhetnek.

EZT NEM IS KELL NAGYON MAGYARÁZNI

A csipszgyártók - akárcsak minden élelmiszergyártó óriáscég - a mindenkori megfigyelő kormány ügynökei, ezt eddig is tudtuk. És kik vannak benne az úgynevezett kutatásban?

- Az MIT (a hely, ahol több, a Manhattan Projektben részt vevő fizikus végzett)

- A Microsoft (hány gépen is van Windows? és tudjuk, pontosan mit csinál?)

- Az Adobe (ami köré egész vallás épült a NAV-nál, az adobe-vallás)

Na, összeállt a kép? Talán ez a hír majd rányitja az emberek szemét az igazságra.Konteó-nap az Indexen

Rovatok