nono

Index Vakbarát Hírportál

Ezrek nézik, ahogy egy hal próbálja végigjátszani a Pokémont

2014. augusztus 11., hétfő 12:03

Hiányzott már, mi? Tizenöt éve már, hogy utoljára ordibálhattunk utasításokat egy olyan halnak, aki ott sincs, csak a képernyőn láthatjuk. A Sega Dreamcast játékkonzoljára 1999-ben megjelent Seaman: Kindan no Petben még egy mikrofonon keresztül adhattunk utasításokat egy virtuális halnak - igen, ez pont annyira izgalmas és működőképes, mint ahogy a kedves olvasónak most el tetszett képzelni.

De az mennyivel durvább, hogy egy akváriumi hal a Game Boyos Pokémonnal játszik, és ennek ezrek nézik az élő közvetítését?

Ez még úgy is a nap nemláttukeztjönni-díjas eseménye, hogy a Twitchet és a Pokémont már korábban is sikerült közös nevezőre hozni. A Twitch Plays Pokémon lényege az volt, hogy a szolgáltató több ezer felhasználója egyszerre játsszon a Pokémonnal. A terv működött; nyolcvanezer játékos egyszerre próbálta irányítani a játék főszereplőjét, amiből természetesen óriási tumultus lett, sok szép részeredménnyel.

És most itt a második felvonás. Ez az internet csodája: tizenöt évvel a Seaman után ismét egy képernyőn úszkáló halhoz üvöltözhetünk. Ez pont annyira hatékony, mint 1999-ben (semennyire), csak most nem mi irányítunk egy virtuális halat élőben, hanem egy élő hal irányít egy virtuális játékot.

Van akváriumod?

De hogy működik ez? A Twitch egyik felhasználója a Game Boyra írt Pokémon Redet egy emulátoron futtatja – eddig semmi extra.

A trükk az irányításban rejlik: a felhasználó egy webkamerát tett a hal akváriuma mellé, és 3*3 négyzetre osztotta a kapott képet – a hal, ahogy úszkál az akváriumban, véletlenszerűen halad egyik négyzetből a másikba. Az egyes négyzetek a Game Boy gombjait emulálják: ha a hal például beúszik az A gombot jelölő négyzetbe, azt a szoftver úgy érzékeli, hogy lenyomták az A gombot.

Olyan az egész, mint a végtelenmajom-tétel: vajon ha hétszáz majom hétszáz éven át verne hétszáz írógépet, megírná-e az egyikük Shakespeare műveit? (Nem. Kipróbálták: ripityára törték a gépeket.) De vajon végig tudja-e játszani egy hal a Pokémon Redet?

Watch live video from FishPlaysPokemon on www.twitch.tv

A látottak alapján a hal jobb esélyekkel indul, mint a gépelő majmok a Shakespeare-reprodukcióval. Megdöbbentő volt látni, ahogy a hal a maga kis hülye haltempójában, komótosan, sok tanakodással, de győzni tud egy harcban. Igaz, utána beragadt egy házban, ahonnan csak negyedóra után tudott kijutni, hogy két percen belül vissza is térjen.

Na, ilyenkor lehet üvölteni a képernyőhöz: ugyanúgy nem lesz hatása, mint tizenöt éve, de már játékkonzol sem kell hozzá. Erre vajon mit lépnek a Duna TV-s akvárium adásrendezői?

Rovatok