Index Vakbarát Hírportál

A Windows XP soha nem hal meg

2014. augusztus 28., csütörtök 15:47

A ZDNet újságírója hívta fel a figyelmet szerdán egy görög fejlesztő projektjére, melyben a szakember a még mindig népszerű Windows XP operációs rendszerhez készít újabb, immár nem gyári javítócsomagot. Magyarán egy SP4-et akar közzétenni.

A Microsoft már közel fél éve megszüntette a 12 éve bemutatott XP támogatását, és már csak bizonyos szegmensekben kínál frissítéseket. A cég inkább új operációs rendszer választását ajánlja, ami nem meglepő: a már szintén korosnak számító Windows 7 után az utód, a Windows 8 ideje is kezd lejárni, hiszen jövőre érkezhet a Windows 9-ként emlegetett új főverzió.

A harkaz nicknevet használó informatikus már 2013 szeptemberében elkezdett dolgozni Unofficial Service Pack 4 összeállításán, mely most már a harmadik béta-verziónál tart, és bejelentése szerint közel áll a végleges változathoz. Közleményében azt írja, hogy sokaknak lehet elhanyagolt régi gépük – mint neki is –, akik szeretnék az elérhető frissítéseket egy lépésben felrakni.

A frissítőcsomag természetesen nem saját javításokat tartalmaz, hanem összefogja mindazokat a foltokat és frissítéseket, melyeket a Microsoft az utolsó hivatalos csomag, az SP3 óta kiadott. A leírás szerint az XP x86-ra készült SP telepítésének minimális feltétele a hivatalos SP1 megléte. Arra mind a készítő, mind a terjesztésben részt vevők felhívják a figyelmet, hogy ez nem hivatalos szervizcsomag, így – bár megbízható bázisra épül – mindenki csak saját felelősségre telepítse fel.

A Windows XP egyébként eltűnőben van, de a mérések alapján átlagolt becslések szerint idén júliusban még minden ötödik asztali PC-n XP futott. Magyarországon a rankings.hu adatai szerint 20 százalék körül van az aránya.

Rovatok