Index Vakbarát Hírportál

Tökéletes arcfelismerőt fejleszt Kína

2014. szeptember 9., kedd 12:07

A Kínai Tudományos Akadémia (Chinese Academy of Science - CAS) arcfelismerésre épülő fizetési alkalmazást vezet be jövőre, ami állítólag majdnem tökéletes pontossággal működik. A Science and Technology Daily cikke szerint a kutatóintézet felállította a világ legnagyobb ázsiai arcadatbázisát több mint ötvenmillió emberrel.  

Az adatbázis létrehozásában segített az amerikai University of Illinois és a szingapúri nemzeti egyetem is. A kutatók egyedülálló technológiát fejlesztettek ki az adatok begyűjtésére, amely egyszerre szerez információt az arcról 91 különböző szögből. Javítani tudtak a rendszer tanulási képességein és pontosságán is, dinamikus környezetben.

A kutatók szerint a rendszer 99,8 százalékos pontosságú – a Carnegie Mellon nemzetközi sztenderdhez viszonyítva. Elődei eddig csak 97,6 százalékot értek el. Az arcfelismerő rendszert már használják a határokon.

A fizetéssel kapcsolatos rendszer úgy működik majd, hogy a felhasználók telepítenek egy alkalmazást a telefonjukra, ami egy pillanat alatt azonosítja őket, aztán összekapcsolják a bankkártyájukkal az appot. Így könnyebb és biztonságosabb lesz majd vásárolni, hiszen nem elég ellopni a kártyaszámot és a jelszót, az áldozat arcára is szükség van, hogy visszaéljen a tolvaj a kártyával. Más kérdés mi van akkor, ha hamisítják az arcot is, de a kutatók  szerint az algoritmus könnyedén eldönti, hogy valódi arccal van-e dolga vagy csak odatartanak az ellenőrző kamera elé egy képet. 

Rovatok