Index Vakbarát Hírportál

Lehallgathatatlan zseb paranoiásoknak

2014. szeptember 17., szerda 10:37

Mivel mostanában a digitális lehallgatáson csámcsog a világ, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy magánéletünkért csak a bitek között kell aggódnunk, ha éppen a monitort bámuljuk vagy az okostelefonunkat nyomkodjuk. Mivel ezek az eszközök tényleg összenőttek az életünkkel, olyan sokat nem is tévedünk, viszont a magánéletünk visszaszerzése nemcsak jobb tikosító algoritmusokon múlhat, hanem akár egy ügyesen megtervezett zseben is.

Az angol The Affair férfi ruházati márka meglátta az igényt az NSA és Snowden korában, és készített egy olyan ruhát, amit speciális zsebbel egészítettek ki. A lényeg: amit oda beteszünk, és elektronokkal működik, az elhallgat. Erre tényleg szükség is lehet, az egyre gyakoribbak például a PayPassos bankkártyák, amikről fontos adatokat lehet lelopni pár méter távolságból.

Az UnPocket nevű zseb elfojtja a különböző jeleket, így egyfajta digitális pajzsként működik: bepakolhatjuk az okostelefonunkat, kártyáinkat, és azok nem elérhetőek kívülről. A zseb megvalósításához Kickstater-kampányt indítottak 25 ezer fontos céllal, ami már lassan össze is jön. 

 A cél, hogy teljes ruhatárat alkossanak ezzel a zsebbel, lesz majd kabát, blézer és ing is. Ezt a hasonló, tavaly indult OFFPocket projekt nem ígérte.

Rovatok