Index Vakbarát Hírportál

Megküzdene egy háromlábú pingpongozó robottal?

2014. október 8., szerda 15:20

Akinek szüksége lenne egy társra a pingpongozáshoz, de egyetlen élő embert sem tud az asztal mellé állítani, annak csak Japánig kell elutaznia, hogy beszerezzen egy robot ellenfelet. A Csibában most zajló CEATEC technológiai vásáron mutatta be az Omron a háromlábú robotját, amely fáradhatatlanul forgatja az ütőt.

Umron az asztaliteniszező robot

Az Umron névre keresztelt gépszörny folyamatosan figyeli az ellenfelét, és pontosan meg tudja jósolni a labda pályáját, így azt bármikor vissza is tudja ütni. Fejlesztői azonban szándékosan úgy programozták be, hogy néha tévesszen, mert így az embereknek is van esélyük begyűjteni néhány pontot.

Ezt a robotot azonban nem a sportpályára szánják, hanem a gyárakba. Az Omron úgy véli, ott is hasznos lehet egy ilyen szerkezet, amely az emberi kolléga mozdulataira reagálva, ahhoz igazodva tudja ellátni a feladatát. Ha úgy tetszik, az Umron az emberek keze alá tud dolgozni, és mindig akkor van ott, amikor szükség van rá.

Arra nem tér ki az Omron sajtóközleménye, hogy miután véget ért a műszak, egy pihentető pingpongmeccset is lenyomhatnak-e a munkások a robottal, vagy a viszonynak szigorúan kollegiálisnak kell maradnia, amibe nem fér bele semmilyen szabadidős tevékenység.

Rovatok