Index Vakbarát Hírportál

A Samsung szuperwifijét nem érdeklik a falak

2014. október 13., hétfő 10:02

A drót nélküli hálózatok sebességével kapcsolatban az a baj, hogy kétféle létezik belőlük: az elméleti és a gyakorlati. A wifi hálózat egyes elemei közötti elméleti maximum sebesség ugyanis csak akkor áll elő, ha nincs fizikai akadály a két eszköz között, márpedig csak nagyon ritka az olyan lakás, ahol nincsenek falak, ajtók vagy épp födémek. A Samsung most azt mondja, hogy sikerült megoldani a problémát.

60 gigahertzen működő wifi technológiát használó hálózatot teremtő eszközöket dobnak hamarosan piacra, ami másodpercenként 4,6 gigabitnyi, vagyis 575 megabájtnyi adatot tud majd továbbítani, ez nagyájból ötször gyorsabb a ma használt eszközök elméleti maximumánál, ami 108 megabájt másodpercenként.

Hogy gyakorlatiasabb példánál maradjunk, ahhoz, hogy egy 720p felbontású, nagyjából egy gigabájtos sorozatepizódot az egyik eszközről a másikra másoljunk, kevesebb mint három másodpercre lenne szükségünk, mármint ha egy ilyen hálózaton másolgatni akarnánk ahelyett, hogy csak simán távolról megnyitjuk a fájlt, hiszen ez a sebesség már arra is elég, hogy akadásmentesen nézzünk nagy felbontású filmet a fájl helyétől függetlenül.

A Samsung közleménye szerint az új, 802.11ad jelű, 60 gigahertzes szabvány úgy éri el a jelenleg használt 2,4 és 5 gigahertzes hálózatokat bőven lepipáló sebességet, hogy kiszürték a közös csatornák zavarait, vagyis azokat az interferenciákat, amiket az ugyanazt a hálózatot használó jeladók zavarják egymást. A Samsung elmondása alapján a fizikai akadályok, vagyis a falak árnyékolási problémáit speciális antennákkal csökkentik majd az új eszközök.

Az eljárás legkorábban 2015-ben kerülhet bele a cég több eszközébe, így telefonokba, tévékbe, vagy akár egészségügyi eszközöbe is.

Rovatok