Index Vakbarát Hírportál

Szép lassan elpusztítják London egyik szimbólumát

2014. október 16., csütörtök 16:21

Átalakítják az emblematikus londoni piros telefonfülkéket napenergiával működtetett mobiltöltő-állomássá. A szolgáltatás ingyenes, igaz, cserébe el kell tűrni a reklámokat, ráadásul az ikonikus piros színük is megváltozik – számolt be az Euronews.

Az ötlet a London School of Economics két végzős diákjától származik, akik többféle forrásból szereztek támogatást a programhoz. A Solarboxnak nevezett fülkéket csak nappal lehet használni, éjszaka zárva vannak.

„A Solarbox ötletét igazából három dolog inspirálta. Az egyik az volt, hogy a telefonfülkéket már nem használja senki, a második az, hogy a mai mobilakksik túl gyorsan lemerülnek. A harmadik pedig az, hogy igazából nincs olyan nyilvános hely, ahol nyugodtan feltölthetnénk a mobilunkat. Végeztünk egy kis kutatást, volt néhány fókuszcsoportunk, és ez lett az eredménye” – mondta az európai hírtelevíziónak Kirsty Kenney, az egyik ötletgazda.

Az átalakított fülkét zöldre festik, a tetejére pedig egy 86 centiméteres napelemet szerelnek. Még a londoni esős időjárás sem fog ki rajtuk. Napi három óra napsütés elegendő ahhoz, hogy egész évben működjenek, mivel integrált akkumulátort alkalmaznak, ami a nyári hónapokban, illetve a napsütéses napokon összegyűlt energiát el tudja raktározni egész évre.

A Solarbox akár 100 mobilt is fel tud tölteni egy nap alatt, a 20 százalékos töltöttséget 10 perc alatt el lehet érni. Eddig hat telefonfülkét alakítottak át, de jövő év elejére lesz még öt a városban.

Rovatok