Index Vakbarát Hírportál

Vigyázzon, ha Kínában nézegetné a meztelen fotóit

2014. október 22., szerda 11:47

Az utóbbi idők két legforróbb hekkertémája az iCloudról lopott celebfotók és a kínai kormány online machinációi. Úgy tűnik, a kettő most összeért, amikor az Apple felhőszolgáltatását kínai hekkerek támadták meg.

A cég kedden figyelmeztette a felhasználóit, hogy figyeljenek oda, amikor bejelentkeznek a szolgáltatásba, mert valakik szervezett támadásokkal próbálják megszerezni az adataikat. Maga a tárhely ezúttal nincs veszélyben, mert a támadók közbeékelődéses támadással próbálkoznak, vagyis azt próbálják elhitetni a gyanútlan felhasználóval, hogy a cég hivatalos oldalán jár, de ehelyett valójában minden megadott adat hozzájuk kerül.

Az Apple ugyan nem nevezte meg Kínát, de a GreatFire.org nevű cenzúraellenes szervezet szerint ők állhatnak az akció mögött. Ezt a Netresec nevű biztonsági cég elemzése is megerősítette, amely szerint a támadásokat két állami irányítású internetszolgáltató hálózatáról követték el.

Ez nem olyasmi, amit egy programozgató kölyök meg tudott volna csinálni

– mondta Su Gim Goh, az F-Secure biztonsági tanácsadója is. Szerinte is egy szervezett csoport vagy kormány állhat a próbálkozások mögött. Bár a külügyminisztérium szóvivője gyorsan tagadta a vádat, nem ez az első eset, hogy nyugati szolgáltatások utáni kémkedéssel vádolják a kínai kormányt. A mostanihoz hasonló jellegű támadás legutóbb a Yahoo-t érte múlt hónapban.

Rovatok