Index Vakbarát Hírportál

Átment a teszten a lézeres rakétaelhárító

2014. november 10., hétfő 16:12

Egy izraeli polgári repülőgépet, egy Boeing 737-t felszereltek egy önáló rendszerrel, ami megvédi a vállról indítható rakétáktól. Az Elbit Systems nevű cég Flight Guardnak (Járat Őrség) hívja az elektro-optikus rendszert, amely hőkamerás képalkotást és lézertechnológiát használ, nagy intenzitású lézersugarakat hoz létre.

„A Flight Guardot a repülőgép alsó részére szereltük. Négy érzékelő van rajta, amellyel észlelhető, azonosítható, követhető és megzavarható a gép irányába kilőtt rakéták röppályája” – írja közleményében az izraeli légierő.  

A rendszer teljesen különállóan működik, ahogy más rendszerek is a légi közlekedésben: nem ad semmilyen információt közvetlenül a pilótáknak, és nem is tudják irányítani. 

A teszteket a cég, az izraeli védelmi minisztérium és a közlekedési minisztérium végezte. A szerződés szerint az Elbit feltelepíti majd a Flight Guardot az izraeli polgári gépekre, az utasszállítókra is. Valószínűleg később felderítő helikopterekre és jetekre is felszerelik majd. Arról még nincs információ, mikor kezdődik az éles alkalmazás.

Rovatok