Index Vakbarát Hírportál

Óvatlan webkamerásokat szívattak oroszok

2014. november 20., csütörtök 22:40

Egy orosz honlapon, az insecam.cc-n összegyűjtötték azokat a web- és biztonsági kamerákat, amikre nem figyeltek a felhasználók, azaz nem adtak meg hozzájuk biztonsági kódot, vagy az eredeti jelszóval működtették a kamerákat (tehát pl. az 12345-tel vagy az admin jelszóval). Az oldal működtetői pedig ezt kihasználták és lehalászták feedeket, amiket a saját oldalukon lehetett nézni (nekünk is az első dolgunk volt odakattintani, de már nem érhető el az oldal).

Több mint ötezer kamera adásának forrása az Egyesült Államok, kétezer pedig Franciaország volt, de Nagy-Britannia, az Egyesült Arab Emírségek vagy épp Magyarország is fent volt a honlapon pár száz kamerával. A honlap készítői nem válogattak, a kamerák képei közül volt, ami kocsmát, edzőtermet vagy egy épp egy gyerekszobát mutatott.

A brit adatbiztonsági hivatal már kérte is az orosz hatóságoktól a honlap betiltását, és felhívta a figyelmet, hogy a kamerák tulajdonosai változtassanak jelszót (vagy egyszerűen csak adjanak meg egyet). Az Insecam adminisztrátorai azt mondták, ők nem törték fel senkinek sem a kameráját, valójában csak az adatvédelem fontosságát akarták demonstrálni. (MTI)

Rovatok