Index Vakbarát Hírportál

Bing lehet az iPhone gyári keresője

2014. november 26., szerda 15:56

Melyik webes keresőcég hajlandó lehajolni pár százmillió dollárért? Erre a kérdésre kapunk majd választ, amikor az Apple megint kiválasztja a Safari böngésző alapértelmezett keresőjét. A The Information című lap úgy tudja, a Google szerződése 2015-ben lejár.

A pletykák szerint a Yahoo és a Microsoft egymástól függetlenül bejelentkezett az Apple-nél, hogy szívesen átvennék a Google helyét a Safariban. A Yahoo a múlt héten már meglepetést okozott azzal, hogy a Firefox böngészőből sikerült kitúrnia a Google-t, bár egyelőre csak az Egyesült Államokban. Oroszországban a Yandex került a Firefoxba, Európában maradt a Google.

Csak becslések vannak azzal kapcsolatban, hogy most mekkora forgalmat generál a Google-nek az Apple-lel kötött megállapodás. A Search Engine Land című szakportálon egy 2011-es adat szerepel: akkoriban körülbelül 1,335 milliárd dollár volt a Google forgalma, ami az Apple-höz köthető, de az alapértelmezett helyért 1 milliárdot kellett fizetnie. Így tehát a Google-nek ebből a bizniszből csupán sovány 335 milliója maradt, ami a teljes nyereségének alig 1,2 százalékát tette ki.

A Bing azonban nem lenne szerencsés választás, mert Európában sokkal kevésbé pontos, mint a Google. Előfordulhat, hogy az Apple is más keresőt használ majd az USA-ban, mint az óceán innenső oldalán.  Az Apple egyébként már Binget használ a Mac gépek Spotlight keresőjében, és ez van a hangvezérelt Siri személyi asszisztens mögött is.

Rovatok