Index Vakbarát Hírportál

Fenékhez simuló pisztolyt alkottak a brazilok

2014. november 26., szerda 11:41

Nehéz megreformálni az önvédelmi fegyverek piacát, de a brazil Taurus most előállt valami érdekessel. Az, hogy egy gyár kisméretű (szubkompakt) félautomata pisztollyal akar vásárlókat nyerni, nem újdonság: ezek a könnyű pisztolyok akár egy retikülbe is beleférnek, ezért népszerűek az olyan országokban, ahol az önvédelmi fegyvereket rejtve viselhetik az emberek.

A baj csak az, hogy az önvédelmi célú pisztolyok nem annyira a kistáskában vannak jó helyen, viszont a szögletes fémtömböket egész nap a gatyánk belső oldalában hordani elég kényelmetlen lehet. Na, itt jön be a Taurus mérnöki zsenije: hajlított pisztoly kell a népnek!

A Taurus Curve oldalról nézve nem tűnik többnek egy erősen túldizájnolt, vagyis csúnya pisztolynál, azonban ha szemből nézzük, kiderül a turpisság: a fegyver követi a test görbületeit (kicsit egyszerűbben fogalmazva seggformája van). A gyártó szerint a fegyver nem csak kényelmes, de valóban rejtve viselhető, mert az amúgy nagyon keskeny, ráadásul hajlított forma nem üt át a ruházaton.

A furcsa formájú fegyver hétlövetű (hat a tárban, egy a csőben), beépített lézeres célzó és LED-es fegyverlámpa van benne, és tok sem kell hozzá, mert tettek az oldalára egy erős övcsatot. A tervezők odafigyeltek, hogy a lehető legkevesebb éles vagy kiugró felület legyen a pisztolyon, hogy előhúzás közben se akadjon el a ruhában.

Van amúgy egy kis szakmai vita arról, mennyire jó ötlet csőre töltött pisztolyt csak úgy, a gatyába dugva hordani, van, aki szerint nettó őrültség, és van, aki szerint a Curve-nél megoldották a tervezők, hogy ne lehessen csak úgy, véletlenül elsütni a pisztolyt mondjuk azzal, hogy az ember leül vagy ugrál kicsit. Szerencsére itthon ilyen problémákat nem kell megoldania sok embernek, hiszen nagyjából csak az országgyűlési képviselők és bírók kapnak engedélyt önvédelmi fegyver rejtett viseléséhez.

Rovatok