Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában börtön járhat a botos szelfiért

2014. december 1., hétfő 16:37

Nyilván ön is bosszankodott már azon – például amikor megpróbált szelfit csinálni egy osztálykirándulásnyi baráti társaságról –, hogy nem olyan hosszú a karja, mint Reed Richardsnak a Fantasztikus Négyesből, mert úgy a fotózásnál elég messze tarthatná a kamerát a csoporttól, és mindenki beleférne a képbe.

Dél-Koreában, hasonlóan a világ többi részéhez, ezt botos szelfivel próbálják áthidalni.

A botos szelfi lényege, hogy egy hosszú pózna (selfie stick) végére csatlakoztatják a fényképezőgépet, és így elég távol tarthatják a csoporttól. Ilyenkor születnek azok a boldog nyaralásos képek, amiket meg lehet osztani a Facebookon. Meg azok, amik a botos szelfiző embereket ábrázolják, csak azokat a Buzzfeeden osztják meg. Kívülről szinte mindegyik úgy fest, mintha egy csoport ember nagyon örülne egy kályhakotró lapátnak, bár vannak érdekes kivételek is: például az, aki jegesvödrös kihívás közben csinált magáról botos szelfit.

Na, Dél-Koreában ilyet csinálni bűncselekmény, amiért 6,6 millió forintnyi büntetés jár. Vagy 3 év börtön.

A szelfibotok ugyanis telekommunikációs eszköznek minősülnek. Nem a rájuk aggatott telefon miatt, hanem azért, mert a bot bluetooth-kapcsolaton kommunikál a telefonnal. A dél-koreai rádiófrekvenciákért felelős hatóság szerint a regisztrálatlan szelfibotok zavart okozhatnak más eszközök működésében, ha ugyanazt a rádiófrekvenciát használják.

A Central Radio Management Office múlt pénteki közleménye szerint azért döntöttek így, hogy tudatosítsák az emberekben, pontosan mit is árulnak és vásárolnak. Mivel komoly pénzbírságot, illetve börtönbüntetést helyeztek kilátásba, rengeteg hívást kaptak viszonteladóktól, akik úgy gondolták, hogy esetleg regisztrálatlan szelfibotokat árusíthatnak.

A helyzet azért nem súlyos, mert mindenki úgy látja, hogy tökmindegy.

Egyelőre senki nem ellenőrzi, hogy betartja-e bárki is a szabályozást, és arról sem érkeztek jelentések, hogy a dél-koreai rendőrség rárontott-e a szelfibotárusokra. Még a frekvenciákért felelős ügynökség ügyvezetője sem biztos benne, hogy a korlátozásnak lesz-e bármilyen hatása a szelfibot-árusításra.

Mindennek semmire nem lesz hatása, de ez mindettől függetlenül egy telekommunikációs eszköz, amire vonatkozik a szabályozás, így fel kell derítenünk a regisztrálatlan modelleket is.

– mondta az ügynökség szóvivője.

Rovatok