Index Vakbarát Hírportál

Hekkerek robbanthattak fel egy török olajvezetéket 2008-ban

2014. december 11., csütörtök 15:35

A Bloomberg bizonyítékai szerint 2008-ban kiberfegyverrel borítottak lángokba egy török olajvezetéket. Amennyiben igazuk van, ez a hekkelés átírhatja a kiberháborúk történetét. Az első ismert valódi kiberfegyver, amely fizikai sérülést okozott az ellenségnek, a Stuxnet volt: 2009-ben tönkretette az iráni Natanzban található uráncentrifugákat. Igaz, már egy évvel előtte fertőzött, de csak akkor lépett akcióba. 

A 2008-as esetben a támadók hozzáfértek a vezeték számítógéppel vezérelt rendszeréhez, megnövelték a nyomást. Meghekkelték a videókat kamerákat és az érzékelőket is, így az 1099 mérföld hosszú Baki–Tbiliszi–Ceyhan-kőolajvezetékről nem kaptak friss információkat az üzemeltetők. Csak negyven perccel később jöttek rá, hogy probléma van, robbanás volt. 

Végül a lángokat vette észre egy biztonsági őr, szabad szemmel. A vizsgálatok szerint maguk a megfigyelőkamerák voltak sérülékenyek, kommunikációs szoftverükben hiba volt, így jutottak be a hekkerek a belső hálózatba, ahol kártevőt telepítettek egy windowsos gépre, onnan pedig már bármihez hozzáfértek.

A szakértők szerint a megnövelt, hatalmas nyomás önmagában is elég lehetett ahhoz, hogy felrobbantsák a vezetéket. A Bloomberg szerint orosz hátszelű hekkerek állhattak a háttérben, de a bizonyítékok csak közvetettek.

Rovatok