Index Vakbarát Hírportál

Veszettül pörög a fegyverbiznisz

2014. december 16., kedd 15:01

A fegyverbiznisz továbbra is jól pörög, derül ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet idei kimutatásából. A SIPRI 1989 óta összesíti minden évben a világ legnagyobb és legtehetősebb fegyvergyárait, pár napja adták ki a 2013-as adatok alapján összeállított listát.

Ezt böngészve számos érdekesség kiderül. Egyrészt az, hogy a világ fegyvergyártásának ugyan számottevő része Kínában van, az intézet erről mégsem tud adatokat közölni, egyszerűen azért, mert nem fér hozzá olyan forrásokhoz, amikből megbízhatóan meg lehetne tudni, mi is történik Kínában a fegyveriparban. Ennek ellenére a jelentés szerint nagyjából kilenc kínai hadiipari cég férne be a top százba, és ezek közül egy legalább a legerősebb tíz listájára is feljutna.

Kínaiak hiányában az USA hadiipara dominál, az első tízbe csak három európai fért be, ebből egy a Finnmeccanica nevű olasz konszern, tudják, akitől a magyar állam valószínűleg vesz majd pár helikoptert néhány éven belül.

A lista érdekessége még az is, hogy jól látszik, mennyire ritka ma már, hogy egy fegyvergyártásban is érdekelt cég kizárólag hadiipari megrendelésekből éljen. Az első helyezett Lockheed Martin, és a második Boeing is főleg a civil szektort érintő termékeiről ismert, a harmadik BAE Systems az egyetlen a dobogón, amely termelése 95 százalékban vállaltan a védelmi szektorhoz köthető. Ez persze nem újdonság, a hazánkban közismert FÉG konvektor is a Fegyver- és Gázkészülékgyárban készült, amikor még létezett olyan, hogy Fegyver- és Gázkészülékgyár.

Rovatok