Index Vakbarát Hírportál

Akku nélkül működik az e-papír karkötő

2014. december 17., szerda 17:15

A magyar Liber8 csapat kitalált egy e-papír karkötőt, aminek a mintázatát okostelefonnal tudjuk megváltoztatni. Erről megjelentek már rövid beszámolók, de arról még nem olvastunk, hogy a fejlesztők miként oldották meg a töltő nélküli működést. A Tago Arc ugyanis attól menő, hogy elektronika van benne, mégsem tud lemerülni.

Nincs is benne akku.

Bár az e-papír éveken át meg tudja jeleníteni ugyanazt a képet, a tartalom változtatása energiát igényel. Ismerjük az e-könyv-olvasókat, le tudnak azok merülni. A Liber8 mérnökei ügyes és spórolós megoldást találtak ki: ugyanazzal az alkatrésszel küldik át a karkötőre a megjelenítendő képfájlt és az energiát is.

A felhasználó mobiljában és a Tago Arcban is van egy NFC csip és egy antenna, a két eszköz ezekkel kommunikál. A fájl átvitele során a mobilt szorosan hozzá kell érinteni a  karkötőhöz, de nem az adatkapcsolat miatt, hanem hogy nagyobb hatásfokú legyen az energiaátadás. A képpontok módosításához szükséges energiát ugyanis az NFC csip antennájából, elektromos indukcióval csatolják ki. Hasonlóan működnek a mobilok vezeték nélküli töltői, valamint a passzív lopásgátló csipek, amelyek a rájuk küldött rádiójel energiáját használják arra, hogy visszaküldjék a riasztót aktiváló kódot.

A Liber8 mérnökei nem akkut építettek a karkötőbe, hogy ne kelljen azt állandóan töltögetni, hanem egy szuperkapacitást, ami csak néhány másodpercre tárolja el a képváltáshoz szükséges energiát. Ha megtörtént a kép cseréje, a Tago Arc elektronikája alvó módba kapcsol át, ilyenkor nem is fogyaszt áramot.

Sajnos karácsonyi ajándék már nem lesz a Tago Arcból, mert a csapat csak jövő februárban indítja el a Kickstarter kampányát. Talán Valentin-napra piacra kerül a divatos karkötő. Addig is érdemes feliratkozni a hírlevelükre, hogy küldjenek értesítőt a kampány indulásáról.

Rovatok