Index Vakbarát Hírportál

Dél-koreai atomerőműre támadtak hekkerek

2014. december 22., hétfő 14:01

Dél-Korea egyik nukleáris erőművében tesztelni kell az informatikai rendszereket, mert egy hekker adatokat lopott, és további támadásokkal fenyegetőzött. A Korea Hydro and Nuclear Power Co. (KHNP) erőművéről készült leírásokat múlt héten tette közzé az illető, akiről még nem tudják, hogy magányos elkövető-e, vagy egy egész csoport áll mögötte.

A KHNP közölte, hogy a kiszivárgott adatok nem veszélyeztetik az atomerőműveit, de hétfőn és kedden egy sor tesztet elvégeznek, hogy meggyőződjenek a rendszerek védettségéről. Érthető, hogy komolyan veszik a támadást, a hekker ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben nem állítják le karácsony előtt a cég három reaktorát, az emberek jobban teszik, ha távol tartják magukat azoktól.

A hekker a létesítmények légkondicionáló- és hűtőrendszeréről tett közzé műszaki leírásokat, valamint az alkalmazottak személyes adatait hozta nyilvánosságra közösségi oldalakon. A KHNP mindenesetre megnyugtatta a lakosságot, hogy az általuk alkalmazott technológiákról kritikus információ nem szivárgott ki, a reaktorok központi operációs rendszerét nem támadták meg a hekkerek.

Egyelőre nem tudni, hogy a reaktorokat érintő támadásnak van-e bármi köze a Sony Pictures filmstúdió rendszereinek feltöréséhez, melyben Észak-Koreára terelődött a gyanú. A reaktorok adatait eltulajdonító támadó az "atomreaktor-ellenes csoport elnöke" álnevet használta, ami nem az északi szomszéd érintettségére utal. Dél-Korea viszonylag gyakran vádolja meg északi szomszédját azzal, hogy kibertámadást intéz a bankjai, hírportáljai és állami weboldalai ellen.

Rovatok