Index Vakbarát Hírportál

2014 harcos év volt az interneten

2014. december 23., kedd 20:56

Nagy horderejű események történtek 2014-ben a távközlés területén. Tüntettünk az internetadó ellen, és az állam eladott a mobilszolgáltatóknak egy rakás frekvenciát, hogy ezzel is segítse a szélessávú 4G hálózat kiépítését. Egyszer csak azt vettük észre, hogy a szakmában már mindenki csak az 5G-ről akar beszélni.

Kaptak az internetezők hideget és meleget is 2014-ben, de végül is azt mondhatjuk, jól ért véget az év. Szerencsére sikerült lebeszélni a kormányt arról az őrült ötletről, hogy megadóztassa az internetes adatforgalmat. Nem volt egyszerű, rég nem látott méretű tömegnek kellett az utcára vonulnia, hogy a politikusoknak rükvercbe kapcsoljanak.

A távközlési cégekre is oda kell figyelnünk, mert ők is abban érdekeltek, hogy nagyobb kontroll alá kerüljön az internet. A felhasználók érdekeit védő szervezetek a net semlegességét támogatják, amit azt jelenti, hogy minden online tartalmat azonos üzleti feltételekkel kéne eljuttatni az internetezőkhöz. A távközlési cégek azonban ennek az ellenkezőjét szeretnék. Előnyben részesítenék a saját tartalmaikat, vagy azokét, akik hajlandók fizetni a gyorsabb és/vagy olcsóbb hozzáférésért. Most is kínálnak olyan díjcsomagokat, amikkel korlátlanul fogyaszthatunk bizonyos tartalmakat. A zenei csomagban a Spotify és más zenei szolgáltatások, a tévés csomagban – például a Telekomnál – a TV Go adatforgalmát nem számolják bele a havi keretbe, ha előfizetünk a megfelelő csomagra vagy opcióra.

Mi abban a rossz, ha ingyen van az adatforgalom? Akivel előfordult már, hogy a kedvenc tévécsatornáját kivették az előfizetett csomagjából, az tudja a választ. Ezt is a távközlési cégeknek követték el, akik az internetes tartalmakat ugyanígy különböző díjazású csatornákba, csomagokba akarják terelni, és majd kényükre-kedvükre válogatnak, hogy mi legyen ingyen. Nem valószínű, hogy bárki tüntetne egy cég ellen, de a pénztárcánkkal szavazhatunk: általános internetelérésre kell előfizetni, korlátozások és trükkös engedmények nélkül.  

Kaptunk megahertzet, lesznek megabitek

Sok próbálkozás után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) végre eladta a kihasználatlan frekvenciákat, ami 130 milliárd forinttal gyarapította az állami büdzsét. Mind közül a 800 MHz-es tartomány a legizgalmasabb, mert azzal a három szolgáltató mindent le tud majd fedni 4G-vel. Ez persze időbe telik, de a Telekom már bekapcsolta a 4G-t egy rakás állomáson, és a többiek sem késlekedhetnek sokat.

Az augusztusi mobilinternet-túránkon is kiderült, hogy miért volt szükség új frekvenciákra. A Telenor, a Telekom és a Vodafone hálózatán pontosan olyan le- és feltöltési átlagokat mértünk, amilyet a társaságok akkori frekvenciakészlete lehetővé tett. 2015-ben is végigjárjuk az országot, hogy lássuk, mi változott.

Lesz negyedik mobilszolgáltatónk is, a Digi, a cég ugyanis meg tudott venni egy kis 1800 MHz-es blokkot. Még nem tudjuk, hogy mikor indul el a szolgáltatásuk, és mennyire lesz versenyképes a három naggyal szemben.

Felmérik a szélessáv helyzetét

A kormány elhatározta, hogy 2018-ra minden háztartásban elérhetővé teszi a 30 megabites internetelérést. Ez természetesen nem jelent ingyen hozzáférést, ahogy az internetet alkotmányos joggá emelő finneknél is csupán a bekötés lehetősége garantált, a díjat ettől még fizetni kell. Hazánkban is pont erről van szó, és ez uniós elvárás: ha valaki 30 megabites netet akar a lakásában, akkor azt 2018-tól be kell tudni kötni, záros határidőn belül.

A kormány elkezdte felmérni az távközlési infrastruktúra állapotát, mert először tudni kell, hogy hol van már most is 30 megabites kapcsolat. Csak ez alapján tudjuk hatékonyan elkölteni a fejlesztésre szánt keretet. De még így sem biztos, hogy időben elérjük a célt, mert a kivitelezéseknél nagy fejetlenségről hallottunk. Néhol azért állnak már támogatást elnyert projektek, mert a MÁV-nál vagy más szervezetnél egyszerűen nem találják az illetékes aláírót, aki engedélyezhetné a sínek vagy utak alatti átfúrást.

Nagy csúszások lesznek, ha a kormány nem tudja koordinálni az építkezéseket. Ahogy a bővülő 4G lefedettségből sem lesz semmi, ha a polgármesterek szándékosan gáncsolják az antennák telepítését (az fel sem merül bennünk, hogy egy kis kenőpénzzel biztosan megtalálnák az aláírókat, á, nem).

Bővülhet az ingyenes és szabad wifi

Ha már így belejött az NMHH a frekvenciák eladásába, megkérdeztük tőlük, hogy mi lesz az Egyesült Államokban már használt 700 MHz-es tartománnyal. Az még jobb vidéki lefedettséget tud nyújtani, hiszen az alacsonyabb frekvenciák jobban terjednek. Azt a választ kaptuk, hogy ez a kérdés a 2015 november 27-én megrendezésre kerülő Rádiótávközlési Világértekezleten kerül majd terítékre. Ezután nyílik lehetőség arra, hogy európai szinten döntés szülessen a 700 MHz-es sáv használatáról.

Azt is vizsgálják az európai szakhatóságok, hogy miként tudnák bővíteni a szabad frekvenciákat. Magyarán a népszerű wifit is itt-ott megtoldanák plusz blokkokkal, hogy ne legyen olyan zsúfolt az irodákban, lakásokban és rendezvényeken használt rádiós frekvencia.

Tudósok is támogatnák az ötletet, mert így nem a mobilcégek zsebébe kerülne még több pénz.

Milyen 4G? Már mindenki az 5G-ről beszél!

Az élő mobilhálózatokon még csak a negyedik generáció, a 4G bevezetése indult el, aminek az előnyeit már rég ismerjük: jobb a válaszideje és 150 megabitet is tud. A Telekom már elkezdett izmozni az upgrade-elt változatával is, amin 300 megabit a letöltési sebesség. A Nokiánál azt is elmondták, hogy amikor 4G kapcsolaton mennek majd a telefonhívások is (ez lesz a VoLTE nevű megoldás), akkor a hívások kapcsolási ideje a mostani 5 másodpercről 1-re csökken. Tehát óriási tévhit, hogy a 4G csak az internetezőknek jó.

Persze, aki igazán menő arc akar lenni, az már csak 5G-ről beszél.  Hazánkban szerencsére elég sokan tartoznak ide: az a több ezer mérnök, akik a BME kampuszán, esetleg az Ericssonnál vagy a Nokiánál fejlesztgetik a távközlés jövőjét.

A jövőre megjelenő iPhone-ban még biztosan nem lesz 5G, mert most még nem ennek jött el az ideje. A következő néhány évben azt kell biztosítani, hogy minél több magyar kutató tudjon részt venni a munkában, már csak azért is, mert az 5G hosszú távon az egész világ működését megváltoztatja majd. Képzeljenek el egy olyan világot, amelyben a szupergyors forgalomirányító rendszerek az alábbi videón látható forgalmi helyzetet is biztonságosan kezelni tudják:

Ez jó sokára fog megvalósulni, mert a mobilhálózatok ötödik generációja csak 2020-2022 környékén jelenik meg, és a lomha járműipar talán 2026 környékén dobja piacra a sorozatgyártott, automata vezérlésű autókat. 

Az már most borítékolható, hogy az 5G hálózatokon brutális adatforgalom lesz. A Nokia azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2020-ban a mobilhálózatok nyereségesen tudjanak leszállítani naponta 1 gigabájt adatot. Most a magyar mobilnetezők átlagfogyasztása havonta 1 giga alatt van!

Hasonló arányban kell javítani a hálózatok reakcióidejét: most a legjobb 4G/LTE hálózaton jó értéknek számít a 30-35 ezredmásodperces ping, ezt az 5G-hez le kell vinni 1 ezredmásodpercre. Ha ilyen rövid reakcióidővel rendelkezne egy robot, akkor el tudna kapni egy előtte leeső tárgyat – mondta Frank Fitzek, a Drezdai Műszaki Egyetem és a 10 millió eurós német állami támogatással kitömött 5G Lab Germany munkatársa a BME-n megtartott előadásában. Az 5G hálózatnak azonban több száz kilométeres távolságot is át kell hidalnia ilyen reakcióidővel, mert enélkül nem fognak működni a robotautók. 

Az Ericsson idén mutatta be azokat az ipari alkalmazásokat, amelyeknél szintén fontos a gyors válaszidő. Az Internet Hungary konferencián is ki lehetett próbálni egy játék markológépet, amit egy Oculus Rift sisakba bújva lehet távirányítani. Ha lassan reagál a hálózat, akkor a drága markológép már rég a szakadékban lesz, mire megkapja az utasítást, hogy húzódjon hátrébb. Az Ericsson egy általánosabb előnyt is elárult, ami részben már a 4G-re is igaz:  az újabb hálózatokon mobilok sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a 3G-n, mert rövidebb ideig vannak ébrenléti módban.

Rovatok