Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a Google robotautója

2014. december 23., kedd 09:11

A Google megint közelebb került ahhoz, hogy a boltokba kerüljön az önjáró autója, amit az emberi sofőr helyett algoritmusok irányítanak. Az internetes óriás hétfőn mutatta be a jármű első kész prototípusát, amivel már szabadon kísérletezhet a közutakon.

Az autó nagyon hasonlít a májusban bemutatott modellre, de ezzel már közlekedni is lehet. Az előző változatban még nem voltak lámpák, emellett az autóba hagyományos gáz- és fékpedált, valamint kormányt is bele kellett szerelni, hogy megfeleljen a közlekedési szabályoknak. Az autó tetején lévő érzékelőket is szépen elrejtették egy bura alá.

A Google 2010-ben vágott bele a robotautó kifejlesztésébe, mert az internetes hirdetésekből élő vállalat más iparágakban is keresi a jó befektetési és fejlesztési lehetőségeket. A járműiparban együttműködik az ismert autógyártókkal is, és azt tervezi, hogy egy partnerrel közösen vezeti majd be a piacra az önjáró autóját.

Mivel a robotautó várhatóan csak öt év múlva lesz kapható, most még korai lenne kizárni annak a lehetőségét, hogy a Google saját maga is összerakjon az autót.

Rovatok