Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet lehallgatni? Akkor tiltsák be!

2015. január 13., kedd 16:16

A brit miniszterelnök, David Cameron hétfőn azt nyilatkozta, hogy tovább folytatná a titkosított üzenetküldő alkalmazások üldözését – legalábbis akkor, ha ezeknek a fejlesztői nem adnak hozzáférést a brit titkosszolgálatnak.

Cameron azután beszélt erről, hogy több európai politikus is követelte a Google-nél és a Facebooknál, hogy biztosítsanak több adatot az emberek online tevékenységéről, mivel a közösségi oldalakat sokszor használják terrorfenyegetésre is, például a mostani, párizsi merényletnél is.

Cameron már megkezdte a kampányát a májusi választások előtt. Azt ígérte, ha megválasztják, elintézi, hogy betiltsák a titkosított online kommunikációra alkalmas eszközöket, amiket potenciális terroristák használhatnak. Kivéve, ha kiadják a kért adatokat a titkosszolgálatoknak. Az új jogszabálytervezet arra kötelezné a telekommunikációs cégeket és szolgáltatókat, hogy jobban figyeljék a felhasználók online tevékenységét, beleértve a közösségi oldalakon küldött üzeneteket.

Szabad engedélyeznünk olyan kommunikációs eszközöket, amiket egyszerűen nem lehet leolvasni? Az én válaszom erre a kérdésre: nem, nem szabad.

– mondta Cameron, utalva ezzel a Whatsappra, a Snapchatre, és más titkosítottüzenet-küldő szolgáltatásokra.

Cameron szerint az ő elsődleges feladata az, hogy megvédje az országát a terrortól.

A párizsi támadás megmutatta, hogy mekkora a veszély, amivel szembe kell néznünk, és azt is, hogy mekkora szükségünk van a hírszerzés és a nemzetbiztonsági ügynökök segítségére, hogy megvédjük az embereket.

– mondta Cameron.

Bármilyen korlátozást is vezetnek be, az 2016-ig nem léphet életbe. Az sem világos, hogy a brit kormány hogy akadályozná meg, hogy az emberek használják ezeket az alkalmazásokat, amiknek már így is több száz millió felhasználója van világszerte.

Cameron megjegyzései jól illenek az európai kánonba. A párizsi terrorakció után Európa és az Egyesült Államok vezetői komoly vitát folytattak arról, hogy az internet- és mobilszolgáltatóknak együtt kell-e működnie a hírszerző ügynökségekkel, akik látják, hogy a közösségi médiát egyre gyakrabban használják olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam egyes csoportjai. A párizsi támadás után az európai vezetők felszólították az internetszolgáltatókat, hogy jelentsék a potenciálisan veszélyes online tartalmakat, amiknek a terror és a gyűlölet terjesztése a céljuk.

Rovatok