Index Vakbarát Hírportál

Először készült videó egy lézersugárról

2015. január 28., szerda 14:22

Brit tudósok egy csoportjának a világon először sikerült úgy lefilmezniük egy lézersugarat, hogy a sugarat nem külső beavatkozás segítségével tették láthatóvá. A végeredmény tudományos jelentőségét csökkenti, hogy a sugár egészen olyan lett, mint ahogy azt a Csillagok háborúja című filmben 1977-ban bemutatták, bár a sugár hangját nem sikerült rögzíteni.

Most, hogy a létező összes fizikus lelkébe beletapostunk, lássuk, miért olyan nagy eredmény ez a videó. A lézerfényt egészen addig nehéz érzékelni, amíg az egyébként kivételesen jól fókuszált, egy irányba tartó fotonok neki nem ütköznek valaminek. Ezért ha a tudósok azt akarják megmutatni, hogy valahol lézersugár van, általában valamilyen finom részecskékből álló füstöt vagy gőzt eresztenek a sugár útjába. Ez a felvétel ennél egy picit bonyolultabban készült.

A Heriot-Watt Egyetem munkatársai ugyanis tíz percen át rögzítették, ahogy kétmillió lézerimpulzus halad a tükrökkel határolt optikai rendszerben. A speciális kamera 32×32-es felbontású fotondetektora csak azokat a fényrészecskéket érzékelte, amik a levegőt alkotó molekulák valamelyikéről pattantak vissza. A speciális kamera másodpercenként 20 millió képkockát rögzített, így vált lehetségessé, hogy nem maradt le erről a nem túl gyakori jelenségről.

A 10 percnyi felvételből jött össze annyi képkocka, amiből végül össze lehetett állítani a lézersugár teljes útját kiadó, és a sugár formáját is megmutató felvételt. A kutatócsoport vezetője, Genevieve Gariepy elmondta, hogy pont az mutatja meg, milyen iszonyatosan pontos eszközről is van szó, hogy a sugárnak elmosódott pacához hasonló formája is van, és nem egy négyzet szalad át a levegőn.

Végezetül segítsen eldönteni, egy a rovatban felmerült kérdést:

Milyen hangot adott a lézersugár?

  • 2420
    Nem ad hangot
  • 1839
    Pjú-pjú
  • 1286
    Tyú-tyú
  • 700
    Vvvvfhh
  • 476
    Ticsung-ticsung
  • 253
    Viű-viű

Rovatok