Index Vakbarát Hírportál

Magára hagyták a net legdurvább trollhadseregét

2015. január 28., szerda 10:08

11 év után feladja a hírhedt 4chan fórum vezetését az oldal alapítója és vezető adminisztrátora, Christopher Poole, vagy ahogy mindenki ismerte, Moot. A 4chant a saját tagjai nevezték el az internet segglyukának, a fórum lényege az, hogy a gyerekpornó kivételével minden megengedett, egymás gyalázása és sokkolása pedig kimondottan támogatott szórakozási forma. "Itt nem feltétlenül mindenki beteges rasszista szociopata, de szórakozásból, pusztán azért, mert megtehetik, úgy viselkednek, mintha azok lennének" – mondta a fórumozókról egy volt 4chan-moderátor.

A 4chan közössége rengeteg online trollkodási akció, hekkelés, kiszivárogtatás mögött állt, és innen nőtte ki magát az Anonymous hekker-aktivista közösség is. A fórum jellegzetessége a totális névtelenség és törvényenkívüliség, nagy részben ez vonzotta ide az internet válogatott trolljait, akiket máshonnan kitiltottak, vagy kiutált a közösség. Moot volt az egyetlen, aki arccal-névvel vállalta magát, egyébként az egész fórum kicsit olyan, mint a Harcosok klubja, csak verekedés helyett netes trollkodással.

A fórum látogatottsági statisztikái meghökkentően magasak, a napi látogatottsága stabilan millió feletti. Moot a búcsúposztjában elárult pár érdekes adatot: 11 év alatt 42 milliárd oldalletöltést szolgált ki a rendszer, 1,7 milliárd hozzászólás született a fórumban, és havi 2,8 millió gigabájt adatforgalmat generált.

Bár az oldalon van hirdetési lehetőség, a nagy látogatottság ellenére sem volt jó biznisz, Moot saját bevallása szerint éveken át más startupjai bevételéből állta a költségeket. A távozás okaként azt említi, hogy az egyszemélyes vezetés túl nagy felelősséggel és hibalehetőségekkel járt, így mindenkinek jobb lesz, ha inkább átadja az oldal közösségének, és a 105 önkéntes moderátornak a vezetést.

Moot a felhasználóktól egy nyílt online videós kérdezz-felelek szeánsszal búcsúzott, csaknem 8 órán keresztül válaszolt a kérdésekre:

Rovatok