Index Vakbarát Hírportál

Brutális fegyvert fejleszt Kanada

2015. február 13., péntek 13:39

Kanadában régóta béke van, viszont az ország NATO-tag, ezért harcolnak a tengerentúlon, például Afganisztánban is jelen voltak 2001-től 2014 márciusáig, nem csoda, ha a hadiiparukkal is foglalkoznak. Most a Colt Canada nevű cég kifejlesztett egy új prototípus fegyvert a katonai hadseregnek. Ami ráadásul brutálisan néz ki.

A fegyver úgynevezett bullpup, azaz  a tár a mellső pisztolymarkolat és az elsütőbillentyű mögött, a tusában helyezkedik el. Ennek az elhelyezésnek a fő előnye, hogy a fegyver úgy tud rövid lenni, hogy hatékony marad. 

A fegyvert gránátvetőnek vagy shotgunnak is lehet használni. A shotgunok közelről hasznosak, míg a gránátvető messzebbről is működik, mintha kézzel kellene eldobni. A fő löveg 5.56-os lőszert lő, NATO-standardot. A jövőben intelligens célzórendszert is beleépítenek.

Defense Research and Development Canada számára fejlesztett fegyvert 2009 óta készítik, hogy a kanadai csapatok könnyebb, jobb fegyvert használhassanak. Ránézésre nem tűnik könnyebbnek, de a hivatalos adatok szerint „könnyebb is lehet”, mint a most rendszeresített Colt C7.

A prototípusról bemutatóvideó is készült:

A kanadai Bullpup fegyver prototípusa

Rovatok