Index Vakbarát Hírportál

Nem kell drága kütyü a lépésméréshez

2015. február 13., péntek 17:02

Nincs szükség speciális fitneszeszközre ahhoz, hogy a napi gyaloglásunkat monitorozzuk. A lépés- és aktivitásszámláló alkalmazásból egyre több van, ezek az okostelefonokban lévő szenzorokat használják ki. A kérdés, hogy lehetnek-e ugyanolyan hatékonyak, mint a 99 dolláros (26 ezer forintos), karkötőként használható, specializált kütyü?

A JAMA nevű szaklapban publikált tanulmány szerint egyértelműen igen. Ma már az amerikaik több mint fele hord okostelefont, viszont csak egy százalékuk visel valamilyen aktivitásmérőt, például amilyen a Fibité vagy a Jawboné. A kutatók szerint a bárkinek elérhető alkalmazások sok emberen segíthetnek, aki talán sokkal aktívak lesznek.

A tanulmányhoz a kutatók 14 egészséges felnőttet vizsgáltak tíz különböző módszerrel: 

A résztvevőket futópadon vizsgálták a kutatók, kézzel is megszámolták a lépéseiket. Az eredmény: az eszközök nagy része pontos. A felhasználók nyugodtan használhatják az okostelefonjaikat is arra, hogy az aktivitásukat kövessék. 

Viszont nem minden kütyü, program adott hasonló eredményeket. Legjobban a Nike Fuelband lógott ki, ami akár a valósnál húsz százalékkal kevesebb lépést számolt össze. A legtöbb pluszlépést az Iphone 5 Moves nevű alkalmazása számolta. Legpontosabban a Fitbit One és Fitbit Zip mért.

Rovatok