Index Vakbarát Hírportál

Robotmaci ápolja a japán betegeket

2015. február 24., kedd 16:16

Ha mozgássérült beteg lenne, minek örülne jobban: ha egy T–800-as Terminátor, vagy ha egy mosolygós robotmaci szállítaná a kórházban? Ugye, hogy kevésbé ijesztő egy medveszerű, kipingált izé, mint egy vicsorgó csontváz?

A Robear (Robotmaci) nevű robotot a japán Riken orvosi intézet fejlesztette, és elég erős ahhoz, hogy fekvőbetegeket emeljen fel az ágyból, a fürdőkádból, vagy a kerekesszékből. A játékszerű külső tudatos döntés eredménye: Mukai Tosiharu, a vezető fejlesztő szerint a jegesmedvére emlékeztető vonások erőt, barátságosságot és tisztaságot sugallnak.

A Riken reméli, hogy a Robear hamarosan kereskedelmi forgalomban is kapható lesz. Nagy szükség lenne rá, mivel a robotok használata a japán egészségügyi intézményekben nem flancolás, hanem szükségszerűség.

Az országban a születésszám történelmi mélypontra jutott, ugyanakkor az idős emberek száma egyre nő – vagyis nincs, aki gondoskodjon az öregekről. Mivel a japán társadalom alapvetően elutasítja a bevándorlást, a munkaerőt sokszor robotokkal pótolják, különösen, ha fizikailag megterhelő munkáról van szó.

A Riken 2009-ben mutatta be az első robotját, a RIBA-t, majd két évvel később a fejlesztett prototípust, a RIBA-II-t; a Robear ezeknek a továbbfejlesztett változata. A robotok jól használhatók betegszállításra, legalábbis a tesztek sikeresek voltak, de egyelőre egy idősgondozó intézetben sem használják őket.

Rovatok