Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea nukleáris rakétát fejleszt

2015. február 27., péntek 09:33

Az amerikai hadsereg szerint Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat fejleszt – írja az MTI. Ha ez valóban így van, a rakéták nemcsak a kelet-ázsiai térségre, hanem az Egyesült Államokra nézve is fenyegetést jelentenek.

A Kyodo hírügynökség pénteken szellőztette meg a hírt; forrásként Cecil Haney amerikai tengernagy, a hadászati erők parancsnokának írásos jelentését nevezték meg. A jelentést az amerikai képviselőház katonai ügyekkel foglalkozó bizottsága elé terjesztették.

Haney azt írja, hogy Észak-Korea a mozgatható indítóállásról felbocsátható ballisztikus rakéták fejlesztését is folytathatja, és tovább fejleszti kibertámadási kapacitását is.

Észak-Korea azt állította, hogy birtokában van már olyan kisméretű atomtöltetnek, amely ballisztikus rakétákra szerelhető.

– mondta Haney.

A Washington Free Beacon február 18-án azt írta – névtelenül nyilatkozó védelmi illetékesekre hivatkozva –, hogy Észak-Korea januárban tengeralattjáróról indítható rakétával hajtott végre kísérletet. Tavaly novemberben a dél-koreai média számolt be róla, hogy Észak-Korea vízre bocsátott egy szovjet mintára épített tengeralattjárót, amiről ballisztikus rakéta indítható.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség idézi pénteken James Clappert, az amerikai nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatóját, aki szerint Észak-Korea már megtette a lépéseket a KN–08 típusú, önjáró ballisztikus rakéták hadrendbe állítására. A fegyvereket állítólag már kétszer is nyilvánosan bemutatták, de még nem végeztek velük kísérletet. Feltételezik, hogy a rakéták hatótávolsága meghaladja az 5,5 ezer kilométert, vagyis Alaszkát is elérhetik.

Rovatok