Index Vakbarát Hírportál

A Pentagon vadászgépeket vetne be űrmissziókon

2015. március 2., hétfő 15:16

A Pentagon olyan rendszert fejlesztene, amivel vadászgépekről is műholdakat lehetne az űrbe juttatni, alacsony Föld körüli pályára. A Védelmi Minisztérium sokat spórolna ezzel a megoldással, mivel így nem kéne drága hordozórakétákat igénybe venni a kommunikációs és katonai műholdak felbocsátásához.

Az ALASA (Airborne Launch Assist Space Access) nevű projekten a DARPA dolgozik. Egyelőre csak egy koncepciós videót tudtak bemutatni, de már az is lélegzetelállító - hát még az a tény, hogy idén már megtartanák az első demonstrációt, és jövőre 12 Föld körüli tesztet is végrehajtanak.

A DARPA mérnökei olyan hordozórakétát terveztek, ami egy F–15 vadászrepülőgépről indítható. Felszállás után az F–15 a repülési magassága határáig emelkedne, majd kioldaná a hordozórakétát – tulajdonképpen a vadászgép lenne a rakétaindítás első fokozata

A leválasztás után a hordozórakéta a saját hajtóműveivel manőverezne el az űr pereméig. Miután a hajtóanyag elfogy, az első rakétafokozat leválik, és a második alacsony Föld körüli pályára manőverezve kiengedné a szállított műholdat. A pályára állítástól számított 24 órán belül a műhold minden rendszere aktív lenne, és üzembe állna.

ALASA Concept Video

A DARPA szakértői úgy kalkulálnak, hogy az ALASA 45 kilónál nem nehezebb műholdakat állíthat pályára - az egész nem kerülne többe műholdanként egymillió dollárnál. A projekt fő beszállítója az F–15-öt is fejlesztő Boeing.

Rovatok