Index Vakbarát Hírportál

A Destiny az év játéka

2015. március 13., péntek 12:08

A BAFTA, a brit filmakadémia éves díjkiosztó gálája általában az Oscar egyfajta előzetesének tekinthető, ahol azért a hazai alkotások és alkotók erős hátszelet kapnak. Van azonban a BAFTA-nak egy másik verziója is, amiben az év legjobb videojátékait díjazzák. Ezt éppen azért szokás mértékadónak tekinteni, mert különbözik minden más díjtól: nem befolyásolja az egyes játékok népszerűsége, és a díjakban reklámértéket látó kiadók sem nyomasztják annyira a választási procedúrát.

Az idei gálán rengeteg kisebb-nagyobb meglepetés akadt, volt magyar siker is, és az egészre a legjellemzőbb talán az volt, hogy egyetlen játéknak sikerült csak két díjat elvinnie, az sem valami szuperprodukció, hanem egy brit mobiljáték, a Monument Valley volt. A legjobb mobiljáték, és a legjobb hazai fejlesztésű játék címét vitte el, ha még sosem hallott róla, nincs egyedül, nézzük meg együtt a trailerét:

Release Trailer - Monument Valley Game - out now

A legfontosabb díjat, a legjobb játékét a Destiny nyerte, ami irtózatos pénzből készült, és meglehetősen vegyes fogadtatásra lelt a játékosok között. Annak idején mi is kipróbáltuk, tesztelőnk nem volt hanyatt esve tőle.

És akkor jöjjenek a meglepetések. A legjobb grafika díjára olyan nagyágyúk pályáztak, mint a tényleg elképesztően kinéző Far Cry 4 és Assassins Creed Unity. Hogy mi előzte meg őket? Hát ez, a Lumino City című játék, amiről persze senki nem tagadhatja le, hogy valóban egyedi hangulatú a képi világa.

Lumino City - trailer

A legjobb sportjáték sem a minden évben sokmilliós példányszámban elkelő FIFA vagy Madden NFL lett, hanem egy roppant puritánul kinéző gördeszka-szimulátor, az OlliOlli:

OlliOlli - PC Launch Trailer

A legjobb játékdizájn kategóriában a Shadows of Mordor nyert (a mi tesztünk szerint is megérdemelten), a családi játékoknál a Minecraft konzolos verziója, ami minimum meghökkentő. A többszemélyes, illetve online játékoknál pedig a Hearthstone, és a League of Legends, ami viszont mindkét esetben papírforma. A legjobb zene díjával vigasztalódhatott a Far Cry 4, a legjobb sztori pedig a tavalyi nagy nyertes Last of Us előzményeit elmesélő kiegészítő, a Left Behind vitte el. Ennek főszerepéért kapott díjat Ashley Johnson amerikai színésznő, pedig ebben a kategóriában mindenki Kevin Spacey győzelmét várta, aki a legutóbbi Call of Duty epizódban alakította a főgonoszt, a tőle megszokott színvonalon. Az Advanced Warfare egyébként a gála egyik nagy vesztese volt, hiába jelölték három kategóriában is, egyet se nyert meg az év legnagyobb kasszasikere. Innováció kategóriában megint csak egy kevésbé ismert játék vitte el a díjat a sztárok elől, a The Vanishing of Ethan Carter.

The Vanishing of Ethan Carter - Commented Gameplay

Végül essen szó a már előrejelzett magyar érintettségről. Az Alien Isolation a brit Creative Assembly csapatától hazai pályán a gála egyik nagy nyertesének ígérkezett, de végül a hat jelöléséből csak egy díjat kapott meg, a legjobb hangeffektekét. Ez nem kis részben a játék vezető programozójának, a magyar Faragó Károlynak köszönhető. A cégnél egyébként vagy fél tucat magyar programozó és grafikus dolgozik, következő játékuk a hun vezér háborúit feldolgozó Attila: Total War lesz.

Rovatok