Index Vakbarát Hírportál

Egy megabitet gyorsult az internet

2015. március 25., szerda 12:54

Egy év alatt 20 százalékot gyorsult az internet az Akamai adatai szerint. 2014 negyedik negyedévében már másodpercenként 4,5 megabit (Mbps) volt a globális átlag. A negyedévente kiadott jelentés szerint a mobil adatforgalom még nagyobbat ugrott, 54 százalékot növekedett.

A cég szerint tavaly 132 országban nőtt a netsebesség. A legnagyobbat a Kongói Demokratikus Köztársaságban, de ott volt is honnan, mert így is csak 1,3 Mbps-nál tartottak a negyedik negyedévben, ami még mindig csak kicsit több, mint a a legkisebbet növő marokkói internet (0,3 százalék, 2,4 Mbps).

A tíz leggyorsabb nettel rendelkező országból egyébként nyolcban is dupla számjegyű volt az éves növekedés. Dél-Korea csak 1,6 százalékkal gyorsult, de nálunk már eddig is olyan elképesztő volt a sebesség, hogy még így is magasan vezetnek a maguk 22,2 Mpbs-ával. Volt viszont 10 olyan ország, ahol még csökkent is az átlagsebesség. A rekorder ebben is Afrika, Szudán ugyanis 47 százalékos esés után 1 Mbps-nál tart. Ennek nyilván az az oka, hogy nagyon sok új előfizető fér most először hozzá a nethez, nagyon gyenge kapcsolatokon.

Az Akamai követi a szélessávú net terjedését is, amit 4 Mbps fölötti sebességben határoznak meg. Itt 20 százalékos esést mértek, így a jelenlegi penetráció mindössze 59 százalék. De továbbra is eléggé kettészakadt a mezőny, mert a 10 Mbps fölötti net részesedése 25 százalékot nőtt.

Magyarország a lista harminckettedik helyén szerepel a maga 8,7 Mpbs-os negyedik negyedévi átlagsebességével, ami éves szinten 27 százalékos gyorsulást jelent. A 4 Mbps vagy afölötti sebesség elterjedtségében 82 százalékon állunk, ezzelhuszonhatodikok vagyunk. A 10 Mbps-os kategóriában huszonhetedikek, a 15 Mbps-osban pedig huszonkilencedikek vagyunk.

A jelentés idézi az Ericsson mobilnetes méréseit is, ezek szerint az adatforgalom egy év alatt 54 százalékot nőtt, és a szolgáltatók által kínált jelenlegi sebességek 1 és 16 Mbps között mozognak.

Rovatok