Index Vakbarát Hírportál

A Szilícium-völgy maffiája

2015. március 30., hétfő 22:01

Üzletben nincs barátság, tartja a régi mondás, és minden okunk megvan rá, hogy higgyünk is neki. Persze akadnak kivételek. A Paypal alapítói és első alkalmazottai akkor lettek milliomosok, amikor az Ebay 1,5 milliárd dollárért felvásárolta a céget. A Paypal-maffia néven ismert társaság a legenda szerint azóta is összejár, csak a haveri sörözés közben nem programozói trükkökről beszélget, hanem hogy ki milyen cégbe fektetett, vagy vett ki belőle vagyonokat. A paypales kollégákból lett pénzemberek nélkül ma nincs Facebook, YouTube, Tesla, SpaceX és LinkedIn sem. Bemutatjuk a maffia tagjait és viselt dolgaikat.

A Paypalt gyakorlatilag az internet bankjaként ismeri és használja a világ, tavaly 180 milliárd dollár utazott ide-oda a világban Paypal-átutalások formájában. A cég 2000-ben született két online átutalásokkal foglalkozó startup, az x.com és a Confinity összeolvadásával. A Paypal jókor volt jó helyen, nagyon rövid időn belül nagyon nagyra nőtt, és olyan vetélytársakat nyomott le, mint az Ebay, a Citibank, a Yahoo vagy a Google saját fizetési megoldásai. Nem is csoda, hogy 2002-ben az Ebay, amikor már az oldal hirdetéseinek negyedét Paypallal fizették, szőröstül-bőröstül felvásárolta az egész céget, 1,5 milliárd dollárért. Ilyenkor szokott az jönni, hogy az alapítók és korai alkalmazottak, akik részvényopciókat kaptak a fizetésük mellé, a további karrierjüket a jachtok, sportkocsik és malibui villák háromszögében tengetik. A Paypal-maffia - a nevet a New York Times tette népszerűvé, aztán a Fortune magazin legendás gengszterjelmezes címlapfotója ragasztotta rájuk véglegesen - nem ezt az utat választotta.

A keresztapa

Peter Thielt szokás a Paypal-maffia fejének tartani, és való igaz, ő volt a cég alapítója, vezérigazgatója, és ő adta el az egészet az Ebaynek. Aki nincs otthon a szilícium-völgyi startupvilágban, annak is ismerős lehet a neve a Közösségi hálóból. A Facebook korai éveit bemutató Oscar-díjas filmben Zuckerbergék megmentőjeként jelenik meg, aki bevezeti a nagypályás cégek közé a közösségi oldalt. Ez a való életben is nagyjából így volt. Thiel az 500 ezer dolláros befektetéséért kapott tulajdonrészét később több mint egymilliárdért adta el, de a mai napig ott ül a legszűkebb, 9 fős igazgatótanácsban.

Thiel egyébként a Szilícium-völgy nehézsúlyú befektetőinek egyike, bár ezzel foglalkozó cége, a Clarium csúnyán megsínylette a válságot, a 2008-as 7 milliárd dolláros tőkéje 2011-re 350 millióra apadt. Ezután indította el a Palantir nevű cégét, ami elsősorban a CIA-nek dolgozik, közelebbről nem meghatározott terrorelhárítást támogató szoftverek fejlesztésével, és jelenleg 9 milliárd dollárra értékelik. Plusz arról ismert, hogy agyonfizeti már a programozó gyakornokait is. És hogy még jobban felkeltsük összeesküvés-elméletekre fogékony olvasóink figyelmét: Thiel nyíltan vállalja, hogy a Bilderberg-csoport tagja.

A consigliere

Ha Thiel a don, Max Levchin a consigliere, a maffiafőnök legközelebbi tanácsadója, aki a nevében is eljárhat, ha a család érdekei úgy kívánják. Az ukrán származású programozó a Paypal biztonsági rendszereiért volt felelős, és ő írta az egyik első, kereskedelmileg is sikeres Captcha-megoldást.

A Paypal eladásából származó pénzét a Slide nevű képmegosztó megalapításába fektette, amit már év múlva több mint 200 millió dollárért adott el a Google-nek (a Google 2011-ben bezárta, illetve beolvasztotta más alkalmazásaiba). Volt Google-alelnök, beszállt az Evernote szupernépszerű jegyzetelő appba, és a Yahoo igazgatótanácsába, most éppen az Affirm nevű pénzügyi alkalmazásokat fejlesztő cégét pátyolgatja, és néha producerkedik Hollywoodban.

A vasember

Elon Muskot már részletesen bemutattuk egy régebbi cikkünkben; a Vasember-filmek Tony Starkjának ihletője szintén a Paypalból indult el. Pontosabban az x.com-mal ő hozta be Thiel elsősorban titkosítási technikákban utazó Confinity-je mellé az online bankos szálat, hogy megszülethessen a Paypal. A dél-afrikai születésű Musk ma a maffia leggazdagabb tagja a maga bő 10 milliárd dolláros vagyonával, amit leginkább az elektromos sportautókat divatba hozó Teslának, és a magánűrhajózásban piacvezető SpaceX-nek köszönhet, de nagy jövő áll a napenergiában utazó Solar City előtt is.

Musk nem egyszerű figura, a siker titkának azt tartja, hogy dolgozz kétszer annyit, mint a konkurencia, így akkor is meg tudod előzni, ha esetleg ő az okosabb. Egy diktátor, és egy géniusz egy személyben, akit idegesít, ha mások képtelenek követni a tempóját. Ismerős a leírás? Steve Jobsról mondták ugyanezeket a hozzá közel állók, akik ugyanúgy rettegtek tőle és bálványozták egyszerre, mint most Elon Muskot.

A bölcs

Reid Hoffman a maffia legidősebb tagja a maga 47 évével. Ő már a PayPal előtt is izgalmas dolgokat csinált, az Apple-nél volt programozó, illetve már 1997-ben közösségi oldalt épített SocialNet néven, jó fél évtizeddel a MySpace indulása és felfutása előtt. Egyébként filozófusnak készült, és ebből is diplomázott Oxfordban, ezután teljesen logikus, hogy a Paypalnál ő lett az operatív igazgató, a cég napi ügyeit intéző főnök. Az Ebay-felvásárlás után a pénzét újra egy közösségi oldal építésébe fektette, de ezzel már sikerrel járt: ez volt a LinkedIn, ma már az online munkakeresés és hálózatépítés megkerülhetetlen alapköve.

A LinkedIn 2011-ben ment tőzsdére, amivel Hoffman bő 2 milliárd dollárt keresett. Ügyesen forgatja a pénzét, ott volt a Facebook első befektetői között, a Zyngában, a last.fm-ben, a mostanában forrónak számító startupok között pedig az Airbnb-ben. Befektetőcége, a Greylock nagyjából 2 milliárd dollárt kezel, 300 cégben, jellemzően startupokban van részesedése.

A YouTube-tesók

A tajvani születésű Steve Chen, a bangladesi Jawed Kerim programozók, Chad Hurley pedig grafikus és webdesigner volt a PayPalnél. Az Ebaynél nem nagyon tetszett nekik a céges környezet, ezért kiléptek, hogy közös projektbe fogjanak. Ez egy videómegosztó volt, ami 2005-ben mutatkozott be, és hamarosan az internet egyik legnagyobb forgalmú oldalává vált: a YouTube.

Egy év múlva a Google 1,6 milliárd dollárért vette meg az oldalt, amiben Kerim akkor már csak tulajdonostársként vett részt, ugyanis visszament az egyetemre megszerezni a mesterfokozatát programozásból. Hurley és Chen 2010-ig maradt a Google-istállóba tartozó YouTube-nál, aztán újra saját céget alapítottak, a Mixbitet, ami okostelefonos videoszerkesztésben és rövid videókban (lásd Coub, Vine) utazik.

A jótékony

Az indiai suzületésű Premal Shah termékmenedzser volt a Paypalnál, hat évet húzott le, vagyis a maffia olyan tagjai közé tartozik, aki nem lépett le azonnal, ahogy az Ebay átvette a bizniszt. Shah a nonprofit szektora költözött át ezután, és megalapította a Kiva.org oldalt, ami azzal foglalkozik, hogy harmadik világbeli vállalkozóknak nyújt szuperkedvezményes mikrokölcsönöket az oldal önkéntes támogatóinak pénzéből.

Ha egy mongóliai kecskepásztornak szüksége lenne 300 dollárra, hogy új kecskéket vegyen, a Kiva tagjai (több mint egymillióan vannak) összedobják ezt pár dolláros felajánlásokkal, hogy majd egy év múlva visszakapják a kölcsönt, és megint odaadják, mondjuk egy hondurasi tortillasütödének. A Kiva közössége több mint félmilliárd dollárnyi mikrokölcsönt adott eddig, bő egymillió embernek segítve. A visszafizetési arány 99%-os.

És akik futottak még

Ken Howrey éppen elvégezte a Stanfordon a közgazdász alapképzést, amikor belecsöppent a Paypal alapítói csapatába. Mivel ő volt az egyetlen közgazdász, ő lett a cég pénzügyi igazgatója. A lengyel Luke Nosek ugyan programozó volt, de a marketingért felelős alelnök szerepét kapta meg. Az Ebay-felvásárlás után kettesben, Peter Thiel anyagi támogatásával megalapították a Founders Fund befektetőcéget, ami ma már 2 milliárd dollárnyi tőkét forgat. A fő célpontjai az online cégek mellett a biotechnológia, mesterséges intelligencia és az űrkutatás.

A kínai Yishan Wong egyszerű Paypal-programozóból a Reddit vezetője lett. David Sacks pénzügyes volt a Paypalnál, később megépítette a Yammert (direkt céges belső kommunikációra fejlesztett közösségi oldal), amit 1,2 milliárdért vett meg a Microsoft. Scott Banister az Ironport emailszolgáltatót hozta létre, és adta el a Ciscónak 830 millióért. Russel Simmons Paypal-programozóból a Yelp (Amerikában őrült népszerű étteremajánló oldal, a tőzsdei értéke 3,5 milliárd dollár) alapítója és vezetője lett.

Tesznek egy ajánlatot, amit nem lehet visszautasítani

Hogy lehet, hogy egyetlen, jószerivel csupa lelkes pályakezdőből felépült csapatból ekkora, és ennyire sikeres cégalapító-befektető generáció nőtt ki? Ekkora zsenik találkoztak volna a Paypalban, vagy ekkora mázlijuk volt? A valódi ok nem, illetve nemcsak ez. A Paypal-család csinálta meg először azt a nagy dotkombukta utáni Szilícium-völgyben, hogy a nagy pénzt felmarkolva százfelé szaladtak szét az iparágban, de megtartották a régi kapcsolatokat, ahogy a lendületet és mentalitást is.

Itt mindenki ismer mindenkit. Van ez a Paypal-maffia... ami azt jelenti, hogy a Paypal kezdeti dolgozói szétmentek sok cégbe, és egy nagyon erős közösségi hálózatuk van. Azt, amit a Paypalnál megtanultak, elvitték különböző cégekbe. És ez történik most újra, például a Facebook-spinoffoknál. A különböző cégekbe így megy át a tudás.

erősítette meg a szilícium-völgy nagy titkát az Indexnek Halácsy Péter, a leghíresebb magyar startup, a Prezi egyik vezetője.

Rovatok