Index Vakbarát Hírportál

Óriási lebukás: önök közül sokan olvasás nélkül kommentelnek

2015. április 2., csütörtök 14:29

Vidám és dühös olvasókkal volt tele szerdán az Index Facebook-oldala. Na jó, általában ez így van, de egy poszt alatt különösen magasra csaptak a felkiáltójel- és szmájlihullámok. Egy olyan cikk indította el a pörgést, ami álhír volt. Már a címe is eléggé provokált – Itt a tudományos bizonyíték: a vidékiek inteligensebbek, mint a budapestiek –, hát még az ajánlója: Kivéve Debrecent. A debreceniek butábbak még a pestieknél is az MTA Innelligenciakutató Intézet vizsgálata szerint. És ne feledkezzünk meg a képről, amivel az egész Facebookra ment:

A cikkben aztán leírtuk, hogy az egész kamu, nincs ilyen kutatás, az MTA-nak nem létezik Innelligenciakutató intézete, de még Intelligenciakutató sem, hiszen az intelligenciát így kell írni, és a címben-ajánlóban direkt írtuk rosszul. Persze a népi-urbánus ellentétet szító áprilisi tréfáért elnézést kértünk – és kérünk ezúttal is –, de egy kis átverés és egy kattintékony téma kellett, hogy kideríthessük, vannak-e olyan olvasóink, akik nem olvasnak, csak kommentelnek. Ez volt ugyanis az egész móka célja.  (A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az ötlet nem saját, az NPR, az amerikai közrádió weboldala játszotta el az olvasóival tavaly ezt a poént, és nekünk nagyon megtetszett.)

Hülye Index, hülye MTA és Kósa Lajos

Jelentjük, vannak ilyen olvasók, nem is kevesen. Minimum százas, de az is lehet, hogy ezres nagyságrendben. A cikk nem került ki címlapra, csak Facebookra, ahol irgalmatlanul terjedni kezdett (címlapos jelenlét nélkül tudott a nap 10. legolvasottabb anyaga lenni), az ominózus poszt e cikk írásakor éppen 4383 lájknál, 1536 megosztásnál, sok száz kommentnél és válaszkommentnél tart, és még mindig zajlik alatta az élet. Úgy tűnik, az olvasók többsége azért levette a poént, azaz olvasta a cikket, ami mindenképpen megnyugtató. Viszont azért csak „tűnik”, mert sok kommentelő, aki utólag rájött, hogy átverték, törölte utólag a kommentjét. Persze mi közben serényen mentegettük a jobb hozzászólásokat, így elkészülhetett a Nem Olvasó Kommentelők Nagy Természetrajza, azaz tipikus reakciók a cikkbe nem kattintó, csak a cím-kép-ajánló hármas alapján ítélkezőktől.

1. A nyelvtannáci

Jellemző komment: „Csodás! »Innelligenciakutató« Intézeti vizsgálat + inteligencia 1 »l«-lel. Vajon ki írta ezt? Lehet, hogy intelligens az illető, csak sajnálatos módon nem ismeri a helyesírási szabályokat. Akár fővárosi, akár debreceni, vagy ne adj' Isten vidéki."

Ők voltak talán a legtöbben, a tartalomra kevés szót fecséreltek (vagy éppen semmit), a lényeg az Index ekézése a helyesírási/elgépelési hibák miatt. Amire sokszor rászolgálunk, de ezúttal nem. Külön vicces volt látni, hogy volt, aki rájött, hogy átvertük, erre törölte a kommentjét, mire egy másik olvasó azt hitte, hogy mi moderáltuk az illetőt, mert beszólt nekünk. (Pár kommentet egyébként valóban elrejtettünk, de csak olyanokat, amik elrontották volna a tréfát.)

2. A helyeslő

Jellemző komment: Ebben semmi meglepő nincs. Hiszen vidéken minden feladatot egy embernek kell elvégeznie – ezért sokoldalú, jobban feltalálja magát és gondolkodik – a városokban részfeladatokat látnak el az emberek – a nagy tömegű munkaerőpiac miatt – nincsenek rákényszerítve a gondolkodásra. De arra nem térnek ki, hogy egy vidéki zárkózottabb, nem barátságkereső és sokszor önzőbb is...”

A vélhetően vidéki olvasó, aki elhitte, amit a nem létező intézet nem létező tanulmánya állít, és örül neki, esetleg meg is magyarázza.

3. A tiltakozó

Jellemző komment: „A hülyeség nem függ a lakóhelytől. Ezek szerint az MTA is a butábbak közé sorolható."

Az előbbi ellentéte, általában a kutatást és a kutatókat hibáztatja, de néha az Indexet. És ezzel meg is érkeztünk a következő kategóriához

4. Az Index-gyalázó

Jellemző komment: „Az Indexet kutatták már? Mi az eredmény, de ne hazudjanak as usual!"

Ilyen kommentelőfajta szinte minden posztunk alatt van, miért pont itt ne lenne?

5. A politizáló

Jellemző komment: „Akkor nem csodálkozom Kósa Lalin..."

Aki a kormányt szidja, mert az okos pestiek elmenekülnek vidékre és külföldre, vagy az ajánló debreceni kitételébe kapaszkodva Kósa Lajos-ozik egy kiadósat. Az utóbbiból volt több.

6. Aki nem kommentel, de olvasás nélkül megosztja

Jellemző megosztás: „Precíz kutatás! Ez nem is olyan nagy felfedezés, sajnos az eredmény egyértelmű kutatás nélkül is, ugyanis Budapesten található a kormány, az államigazgatás és a politikai pártok tömkelege."

Mert ilyenek is voltak tucatszám, és a megosztáshoz fűzött szövegekből egyértelműen kiderült, hogy a cikkbe nem kattintottak. Mint az az úr, aki így osztotta meg a cikket: „A legostobábbak pedig az MTA Intelligenciakutató Intézet munkatársai – ez a tulajdonságuk valószínűleg feltétel volt a munkakör betöltéséhez, hiszen véletlenül ilyen sok barom nemigen jöhet össze egy helyen." Ő egyébként Facebook-profilja alapján a Debreceni Egyetem egyik tanára, ami már nem is tudjuk kiszámolni, hány csavaros poén.

7. A hajthatatlan

Ezt inkább egy az egyben idézzük, különösebb kommentár nélkül:

És akkor jött Tibor, a troll

A cikket végigolvasó kommentelők között is voltak tipikus reakciók. A legtöbben csak röhögtek a többieken, de többen a nem olvasókat próbálták rávenni az olvasásra, egy egészen népes csoport pedig rájátszott a címre és az ajánlóra, például így: „Hinnye, én pediglen mindig is asztat hittem, hogy itt künn vidéken a csuszpájzos pusztaságba vónánk a butábbak. Eólvastam, de ölég nehéz nyelvezetű volt a cikk."

És persze megjelent pár troll is. Sőt, előkerült Magyarország alfatrollja, Sz. Tibor, aki másfél éve a Cinket letiltotta a Facebookról. Az ő módszere, hogy végtelenül ostobának (nőgyűlölőnek, szélsőségesnek, ahogy a helyzet kívánja) tetteti magát, aztán röhög a felháborodott válaszokon. Most is ez történt. „A videkiek nem emberek..nem kene veluk minket oszemerni!!" – írta, amire tucatszám születtek a felháborodott válaszok, és a fellángoló vidéki-pesti ellentét kis híján ellopta a show-t az olvasás-nem olvasás elől. A teljesen elmérgesedett thread ma már nem látható, nem tudjuk, Tibor törölte-e vagy valamelyik moderátorunk, mindenesetre a trollkodásunkat megtrollkodni egészen elképesztően aljas húzás volt, kalap le. (UPDATE: megtudtuk, Tibor törölte.)

És hogy mi az egész sztori tanulsága? Olvassanak mindennap. Legalábbis kommentelés előtt. Főleg április 1-jén. De lehet, hogy ezt hiába írjuk le, mert az érintettek erre a cikkre sem kattintottak rá.

Rovatok