Index Vakbarát Hírportál

A Snapchat beintett a magyaroknak

2015. április 3., péntek 11:15

A Snapchat közzétette az első átláthatósági jelentését, amiből kiderült, hogy a magyar kormányzati szervek is kértek adatot az üzenetküldő szolgáltatástól – igaz, csak egyetlenegyszer.

A Snapchat azzal vált híressé, hogy a szolgáltatás nem tárolja az elküldött fotókat és üzeneteket, így lehallgatni vagy megfigyelni is igen nehéz. A Snapchat azóta nagyra nőtt – az utolsó becslés szerint a cég 19 milliárd dollárt érhet –, médiapartnereik vannak, így nekik is átláthatósági jelentéseket kell írniuk, hogy megnyugtassák a felhasználókat. Tegnap tették közzé az elsőt.

A legfontosabb változás az adatbiztonságot érinti. Tavaly októberben kiszivárgott körülbelül 200 ezer, a Snapchattel küldött fotó; emiatt sokan megkérdőjelezték a rendszer megbízhatóságát. A nyomozás szerint viszont ez csak azokat érintette, akik harmadik féltől származó alkalmazást használtak, nem a Snapchat sajátját – vagyis nem a rendszerben volt a hiba. A cég ezután letiltotta a harmadik féltől származó alkalmazásokat, amik a Snapchat keretrendszerét használták. A megoldáson hónapokig dolgoztak; most úgy látják, hogy sikeresen lezárták az összes csatornát.

Az új megoldás rosszul érintheti a Windows Phone felhasználóit. A Microsoft mobil oprendszerén a Snapchat csak külsős alkalmazások használatával volt futtatható, de mostantól erről a lehetőségről is le kell mondaniuk.

A Snapchat közzétette az átláthatósági jelentését is, ami azt mutatja, hogy az egyes országok kormányzati szervei hányszor kértek adatot a szolgáltatótól. Az amerikai kormányhivatalok tavaly novembertől február végéig 375 adatkérést intéztek a céghez, összesen 666 felhasználói fiókkal kapcsolatban. A nemzetközi lekérések száma elhanyagolható, 28 esetről és 35 profilról van szó. Csak a kontraszt kedvéért: a Snapchatnek nagyjából 200 millió aktív felhasználója van.

A hvg.hu szúrta ki, hogy a listán volt egy magyar megkeresés is, de arról nem írtak, hogy ez milyen természetű volt. A hivatalos szervek egy profillal kapcsolatban kértek adatot egy alkalommal, de a Snapchat nem találta megalapozottnak a kérést, így elutasították azt.

Rovatok