Index Vakbarát Hírportál

Aki repülők hekkelésével viccelődik, ne csodálkozzon, ha az FBI viszi el

2015. április 20., hétfő 20:41

Minden járatáról kitiltotta a United Airlines Chris Roberts biztonságtechnikai kutatót, miután a férfi a twitteren azt írta, meg tudja hekkelni a repülők belső rendszerét. Ez ráadásul nem is az első hasonló esete volt, korábban egy United-járton azt írta, hogy akár az oxigénmaszkokat is elő tudta volna hívni az utasok feje fölül.

Akkor az FBI szállította le a repülőről, a laptopját is elvették és órákon át hallgatták ki. Ennek ellenére a United szerint Roberts nem jelent komoly fenyegetést, csak az utasok és a személyzet biztonsága érdekében tiltották meg neki, hogy United-járatokon utazhasson.

Roberts, aki még szombaton Coloradóból utazott volna egy San Francisco-i biztonsági konferenciára, IT-rendszerek sebezhetőségét vizsgáló céget vezet. A Fox Newsnak azt nyilatkozta, hogy elméletileg akár az is lehetséges, hogy 10 ezer méter magasan leállítsa a repülő motorjait, erről pedig egy vészvillógó se értesítse a pilótákat a pilótafülkében.

Londonban késes pilótát fogtak

A Cathay Pacific London-Hong Kong-járatának indulása előtt őrizetbe vették a gép 61 éves pilótáját még szombaton a Heathrow repülőtéren, miután nála és a légi személyzet egy másik tagjánál is késeket találtak.

A járat csak vasárnap tudott elindulni 262 utasával, mert a légitársaságnak nem volt bevethető személyzete az elfogott alkalmazottak helyett.

Rovatok