Index Vakbarát Hírportál

Mackórobotra bízzák az idősek gondozását

2015. április 29., szerda 17:06

A könnyen mozgó, erős karokkal rendelkező nagytestű állatok általában félelmet keltenek bennünk. Tosiharu Mukaj is azért épített medvére hasonlító robotot, mert azok hatalmas és rendkívül erős teremtmények, de ő ezt az erőt csak jó célokra használja fel. A Robear az idősek gondozását könnyíti meg.

Mukaj és munkatársai a Riken-SRK kutatóközpontban 2007 óta építenek hasonló gépeket, ez már a harmadik a medverobotjuk. A Robear segít az időseknek felállni, és az ágyról át tudja helyezni őket a kerekesszékükbe. Ez igencsak megerőltető feladat az ápolóknak, akinek naponta átlagosan negyvenszer kell megismételni ezt a mozdulatot.

Egy ember felemelése egyszerűnek tűnhet, de ha jobban belegondolunk, nem raklapokra helyezett áruról van itt szó, amit egy villástargoncával is könnyedén megmozgatunk. Sokkal gyöngédebb mozdulatokra van szükség, ha már az a cél, hogy a páciens épen és egészségesen élhesse az életét.

A Robear lágy érintéssel nyúl az emberekhez, és a karjába épített intelligens szenzorok folyamatosan segítik a mozgás finomhangolását. A Robear 40 százalékkal könnyebb, mint az elődje, de még így is 140 kilogrammos monstrum.

Az aktuális prototípus körülbelül 50-70 millió forintba került, de most még szó sincs gazdaságos sorozatgyártásról. Egy ideig nem is lesz: Mukaj abban bízik, hogy valamikor a következő 20-30 évben megfizethetővé válnak ezek a robotok.

Erre nagy igény lesz Japánban, ahol a lakosság drámai mértékben öregedik, és hiányzik az utánpótlás. A 127 milliós lakosságból 2048-ra már csak 99,13 millió marad, 2060-ra már csak 86,74 millió a japán kormány becslései szerint.

Nem a maga ára az egyedüli ok, ami miatt nem rohangálnak a Robear hordái a kórházakban. A fenntartása és a működtetése kissé bonyolult, ami a kutatólaborban még nem probléma, de a leterhelt gondozók számára annál inkább.    

Rovatok