Index Vakbarát Hírportál

Hogy végképp ne kelljen semmin gondolkoznia: jön az okostányér

2015. május 5., kedd 16:50

A fogyókúra-sport-kalóriaszámláló applikációk sikerén felbuzdulva fejlesztők egy csapata piacra dobná az okostányért, amelynek a segítségével többé kétszer megfontolnia, hogy nem túl nagy-e az az alma, amit megenni készül, írja PopSci.

A tányér úgy néz ki, mint az amerikai filmekből ismert menzás vagy kórházi tányérok: kis műanyag falak osztják három részre. Ezek azonban nem sima elválasztó sávok, hanem kamerák vannak bennük, amelyek egy nagyon érzékeny képfelismerő szoftver segítségével felismeri, hogy mi van a tányéron, a beépített mérleg segítségével megméri, hogy az a bizonyos dolog hány gramm, majd ebből a két adatból kiszámolja az étel kalória-és tápanyagtartalmát és elküldi az értéket hozzá tartozó applikációnak. Mindez néhány másodpercet vesz csak igénybe.

Az okostányér képfelismerő szoftvere olyan érzékeny, hogy még a fehér és a barna kenyeret is meg tudja különböztetni egymástól, a kalóriák kiszámolásához pedig az amerikai nemzeti tápanyag adatbázist (USDA) használja fel, tehát a fejlesztői szerint elég pontosak és megbízhatóak a számításai, szemben a már létező kalória számláló appokkal, amelyek nem küszöbölték ki az emberi hiba lehetőségét.

A tányér tömeggyártása még nem kezdődött meg, jelenleg crowfunding oldalakon gyűjtenek az üzlet beindítására a feltalálói. Ha minden jól megy, 2016-ban 199 dollárért már ön is vehet majd okostányért.

Rovatok