Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea teszteli a ballisztikus rakétáit

2015. május 11., hétfő 10:17

Dél-Korea hétfőn arról beszélt, hogy aggódnak, amiért Észak-Korea a hétvégén tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát tesztelt. Bár az új fejlesztésű északi fegyverrendszer még nem állítható hadrendbe, a szöuli védelmi miniszter szerint a szombaton bejelentett teszt súlyos, aggodalmat keltő fejlemény.

Azt MTI azt írja, Szöul felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták fejlesztésével, mert ez veszélyezteti a Koreai-félsziget és Kelet-Ázsia stabilitását.

A szóvivő azt is leszögezte, hogy Észak-Koreának időre van szüksége ahhoz, hogy hadrendbe tudja állítani a rendszert, mert számos kiegészítő eszközt még nem fejlesztett ki hozzá. Ugyanakkor egy másik, név nélkül nyilatkozó védelmi tisztségviselő a Reutersnek arról beszélt, hogy szerinte az északi rakétaindító rendszert 2-3 éven belül már rendszeresíteni lehet. A forrás szerint valódinak tűnnek a Phenjan által a tesztről közzétett fotók.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szombaton jelentette be, hogy új fejlesztésű, tengeralattjáróról víz alatt indítható ballisztikus rakétát tesztelt a kommunista ország, amellyel az észak-koreai hadsereg

minden ellenséges erőt meg tud semmisíteni, amely az ország szuverenitását és tekintélyét fenyegeti.

Phenjan gyakran tesz bejelentést meghökkentő hadi fejlesztésekről, amelyeket azonban külső szakértők általában nem tudnak megerősíteni. Ilyen volt például az az észak-koreai állítás, miszerint műholdat bocsátottak fel. Csakhogy év elején több tanulmány is megírta, hogy Phenjan tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat fejleszt.

A földről indított rakétákkal szemben a ballisztikus rakétáknak az az előnye, hogy nehezebben észlelhetők a rakétaindítás előkészületei, így váratlanul tudnak csapást mérni. Dél-Korea szerint az északiak már birtokában vannak az ahhoz szükséges technológiának is, hogy kisméretű atomtöltetet szereljenek a rakétára.

Rovatok