Index Vakbarát Hírportál

Januárban elzárják a startupok pénzcsapját

2015. június 3., szerda 15:29

December végén bezárnak az elmúlt öt évben százmilliárd forintos nagyságrendű forrást biztosító Jeremie alapok, és az uniós háttér nélkül jóval nehezebb lesz meggyőzni a befektetőket, hogy a startupokban jó helyen lesz a pénzük - mondta Oszkó Péter, az OXOLabs accelerátor vezetője, aki szerint 2010 óta alig fejlődött a befektetők közössége. Szerinte a hazánkban most működő 28 kockázati tőkealap túl sok az ország méretéhez képest, ezek közül ki kell választódnia 4-5 csapatnak, akik sikeres projekteket, exiteket is fel tudnak mutatni.

Lehet reménykedni újabb uniós alapok indulásában, de szomorú lenne a szakmára nézve, ha ezen múlna a siker

A startup vállalkozást indító csapatoknak arra kell majd felkészülni, hogy január elsejétől jóval hatékonyabban és gyorsabban kell külföldi befektetői kapcsolatokat kiépíteni, nem kényelmesedhetnek el. Az OXOLabs vezetője a vállalkozói oldalon nagyobb fejlődést tapasztalt: a csapatok technológiákban erősek, és a hiányzó fejlesztői tudást az oktatási rendszerben vagy autodidakta módon pótolni tudják. A legnagyobb hiányosság még mindig az üzleti szemlélet terén van, az oktatási rendszer nem feltétlenül az önálló gondolkodású üzleties szakemberek képzését segíti. Ez az, ami miatt Oszkó szerint nem tudunk versenyre kelni a Szilícium-völggyel. Aki a kaliforniai Stanfordron végez, azt is tudja, hogyan kell felépíteni egy céget.

„Tartottunk attól, hogy az első sikeres projektek elhalásszák az összes tehetséget, de szerencsére nem így történt.” - mondta Oszkó. A startupok oldalán kialakult egy folytonosság, a bővülő szektornak nagy tőke- és tehetségvonzó hatása van. 

Ez nagyon meritokrata piac, érdemi teljesítmény nélkül nehéz bent maradni.

Azokból lesznek a jó startupperek, akik jól viselik a sikert és a kudarcot is - tette hozzá Oszkó. Ennek nem kedvez a társadalmi környezet, mert az az emberek beállítottsága, hogy a hibáink gyengeségek, nem szabad róluk beszélni, ehelyett valami hangzatosat kell állítani. Pedig lehet hibázni, és csak annyit kell megtanulni, hogy gyorsan tovább is kell lépni. Másfelől annyira sikerre éheznek az emberek, hogy a legkisebb eredményt is igyekeznek nagy dolognak beállítani, pedig a munka soha nem ér véget, tudni kell tovább építkezni - fejtette ki a befektetési szakember.

Az OXOLabs idén 500 millió forintos kerettel gazdálkodik, aminek körülbelül a felét már elköltötték, és egy-egy projektre legfeljebb 50 millió forintot adnak. Jövőre a társaság be akar lépni a második körös befektetési szintre, hogy pótolják a hazai befektetői infrastruktúra egyik nagy hiányosságát. Azt, hogy a magtőkétől csak az első körös befektetésig (series A) van lefedettség, és aki eljut az utolsó lépcsőfokig, a következő lépésben itthon már nem tud kihez fordulni.

Oszkó Péter azt is megmutatta nekünk, hogy milyen fejlesztésekkel próbálják egyszerűbbé tenni a befektetők és a startup vállalatok közötti kapcsolatépítést. Készítettek egy zárt körű online felületet, amit csak az általuk kiválogatott startupok és pár tucat befektető használhat, és heteken át tartó telefonos egyeztetést tudnak megspórolni vele. A startup cégek közzé tudják tenni az üzleti terveiket, tőkeigényüket, befektetők pedig néhány kattintással jelezhetik, hogy hány százezer eurós keretig érdekelné őket a csapat.

A befektetési szakember összefoglalója a startup-szcénáról szerdán a Venture Capital Summit rendezvényen is hallható volt

Rovatok