Index Vakbarát Hírportál

Tinikről névtelen pletykákat terjesztő appra akadt ki egy egész ország

2015. június 4., csütörtök 16:47

Alig néhány hete jelent meg Franciaországban egy Gossip nevű mobilalkalmazás, máris visszavonta a fejlesztője, miután nagy felháborodást okozott a szülők és az iskoláskorú fiatalok jogait képviselő szervezetek között.

A Gossippal névtelenül lehet az ismerősöknek üzeneteket küldeni, amelyek tíz másodperc után megsemmisültek. Ennyi idő is elég volt azonban ahhoz, hogy a felhasználók egymást cikiző és zavarba hozó üzeneteket küldözgessenek vele. Olyanokat, mint hogy "Camille az osztály legcsúnyább lánya", vagy hogy "Philippe titokban meleg". Az app a nevét is az angol "pletyka" után kapta, amivel valószínűleg a Franciaországban is népszerű Gossip Girl – A pletykafészek című sorozatra utal. Bár alapvetően fiatal felnőtteknek szánták, az appot jellemzően inkább a 14-18 évesek kezdték használni- Köztük viszont olyan gyorsan terjed, mint egy gonoszabb pletyka: néhány hét alatt a hetedik legnépszerűbb közösségi app lett.

A szülők és a diákokat védő szervezetek tiltakozni is kezdtek, mert mint mondták, a bullying, vagyis a diákok közötti csúfolódó zaklatás már így is nagyon súlyos probléma ebben a korosztályban. Mi is írtunk korábban öngyilkossággal végződő esetről, és az sem véletlen, hogy több nagy techcég is próbálkozik a jelenség online változatának, a visszaszorításával. De a Gossip nem is az első ilyen típusú app, tavaly például a Yik Yak ért el hasonló népszerűséget.

A kritikák hatására a készítő, a huszonöt éves Cindy Mouly néhány napra visszavonta az appot, és azt ígéri, hogy az csak biztonsági intézkedések beépítése után fog visszakerülni az alkalmazásboltokba. Eszerint a Gossip korhatáros lesz, az üzeneteket pedig figyelni fogják, hogy megakadályozzák a zaklatást.

Rovatok