Index Vakbarát Hírportál

Az ön gépe le tudja játszani ezt a videót? Fogadjunk, hogy nem!

2015. június 10., szerda 11:22

Nemrég írtunk róla, hogy a Youtube-on 1080p felbontásban streamelhetünk másodpercenként 60 képkockás sebességgel frissülő videókat. Akkor ez tűnt a videomegosztás csúcsának, de mostanra feltöltötték az első 8K felbontású filmet, amihez képest a Full HD (1080p) videó adáshibának tűnik. A 9to5Google szerint már korábban is biztosítottak lehetőséget 8K videók feltöltésére, de az első ilyen film csak június 7-én került fel a Youtube-ra.

Csak egy baj van: a filmet jó eséllyel nem lehet lejátszani a mai számítógépek 99 százalékán.

A Ghost Towns című kisfilmet itt is megnézhetik, de közel sem olyan minőségben, ahogy az alkotók elképzelték. Az elhagyott bányatelepről készült, lassú sodrású filmet RED Epic Dragon kamerákkal forgatták. Bár a RED kamerái a filmkészítés Lamborghinijei, az Epic Dragonnal csak 6K felbontású videókat rögzíthetünk; a készítők ezért felskálázták a kapott videót, illetve helyenként feljavították a képet. Így sikerült elérni a kívánt 8K felbontást. Tessék kipróbálni:

Szépen fut? Hát persze, mert a YouTube automatikusan olyan felbontást választ, amilyen az ön gépéhez illik, külön lehet 8K-ra feltolni a felbontást.

Ahhoz, hogy folyamatos képet kapjunk, a számítógépnek 7680*4320 képpontot kéne kirajzolnia, másodpercenként legalább 24-szer. Csakhogy erre a a mai számítógépek többsége nem képes. A 8K videók csak Chrome és Safari böngészőkben futnak, és ez a film még az asztali pécéknek is sok. Arról nem beszélve, hogy a kompromisszummentes élményhez egy 8K monitor is kell.

Rovatok